Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Percy Jackson: Zloděj blesku / foto: Bontonfilm

Percy Jackson není Potter, ale ani potrat

Další teenagerská fantasy na našich plátnech... Tentokrát ale božská. (Což se ale bohužel vztahuje k hrdinům, nikoliv ke kvalitě.)

Režisér Chris Columbus rozjížděl Harry Pottera, a když byl odstavený na vedlejší kolej, rozhodl se zřejmě, že si rozjede vlastní dětskou fantasy řadu. A tou je Percy Jackson, který není malý kouzelník, ani malý upír, ani malý superman – ale malý řecký bůh. Respektive polobůh. Otec bůh, matka v domácnosti.

Což ovšem Percy neví, myslí si o sobě, že je obyčejný trouba (poučení pro mladší čtenáře: pokud neumíte ještě na střední škole pořádně číst a nedokážete se soustředit, není to proto, že byste byli idioti – ne, jste polobohové) a teprve, když někdo šlohne Diovi jeho blesk (neměl ho nechávat v zaparkovaném autě) vyrazí bohové za Percym, protože jsou přesvědčení, že ten blesk čórnul on. Což je první problém tohohle filmu.

magazin.cz

Blesku na stopě
S logikou se v něm totiž nikdo moc nepárá. Všechny postavy jsou přesvědčené, že blesk mohl ukrást jenom Percy, že to nemohl udělat nikdo jiný než syn boha. Což je v pořádku, jenže, jak je známo, bohové si zrovna na antikoncepci nepotrpí, a brzo se ukáže, že božích bastardů je tolik, že mají vlastní výcvikový tábor (tuším někde v Iráku). Tak proč je obviněný Percy?

Hrdina je vypoklonkován ze svého života, je odeslán do tábora, kde je asi pět minut (což mu stačí, aby tu navázal několik přátelství na život a na smrt a stal se z něj mistr boje) a vyráží najít magické artefakty, se kterými se dostane do pekla, odkud chce zachránit svou matku... což tedy s projektem nalezení Diova blesku vůbec nesouvisí, ale to nikdo neřeší, matka není voda.

Všechna mýtická místa se samozřejmě nacházejí v Americe (Olymp na Empire State Buildingu, peklo v Hollywoodu), takže to hrdina nemá moc z ruky a klidně to může celé objet autem. A jelikož je náhoda mocná čarodějka, tak se to všechno vyřeší, aniž by o to náš hero extra usiloval.

magazin.cz

Z rvačky do rvačky
Ale kašlete na děj. Stejně je jen záminkou pro řeckými mýty inspirované trikové sekvence. Souboj s medúzou, souboj s hydrou, souboj s kerberem, souboj s minotaurem... akční trikové scény vypadají pěkně a jelikož jsou ve filmu docela nahusto, divák ani nedostane šanci se nudit.

Což je dobře, protože hrdinové to neutáhnou. Samotný Percy má charisma huspeniny a hereckého talentu dostal od sudiček jen tak na ochutnání. Ještě horší je ale jeho kámoš – veselý černošský ksichtící se děvkař. Ještě mu měli dát do jedné ruky smažené kuře a do druhé kus melounu, aby bylo klišé dokonalé. Osmdesátá léta by je měla žalovat za krádež postavy.

To už je zajímavější ženská parťačka, která není hermionovská šprtka, ale spíš Lucy Lawless jr. Což podtrhuje i to, že není typicky krásná a člověk jí bojovnici i docela věří. Samozřejmě si tu zahostovala spousta známějších herců... a většina z nich se tváří zaraženě, jako by si pořád nemohli vzpomenout, proč tu roli vlastně brali.

magazin.cz

Percy v akci
Ne, Percy Jackson není Potter... ale není to ani potrat. Je to ryzí oddechovka, která díky akčním scénám a rychlému spádu (takže tam sice jsou kraviny, ale nikdo se v nich moc dlouho nerochní) vám celkem snesitelně zaplácne dvě hodiny volného času. Což je na dnešní filmografii skoro božský zázrak. A když ne božský, tak polobožský určitě.

magazin.cz

PERCY JACKSON: ZLODĚJ BLESKU, Kanada/USA 2010, 118 min. Režie: Chris Columbus. Hrají: Logan Lerman, Uma Thurman, Pierce Brosnan, Sean Bean

Hodnocení: 6/10
V kinech od: 11. února 2010

Podívejte se na trailer:

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 34