Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Princ z Persie: Písky času / foto: Falcon

Princ z Persie se vyšvihl ze hry na plátno a zlomil si nohu

Má cenu chodit na nový trhák Princ z Persie?

Když se dívám na akční filmy z poslední doby, tak si říkám, proč se vůbec ještě někdo namáhá psát postavám dialogy. Stejného výsledku by tvůrci dosáhli za použití dětského žvatlání. Vážně, kdyby hrdinové Prince z Persie říkali jen „guglyguglyy-ham!“ a pak následovala šemrovačka, kvalitu filmu by to podstatně zlepšilo.

Základní příběh je prostý – hlavní hrdina, perský princ, nejdřív omylem dobude nevinné město, protože byl přesvědčený, že se tam vyrábějí zbraně hromadného ničení (ach, ta politická angažovanost současných tvůrců), je falešně obviněný z vraždy, prchá spolu se šťabajznou, cestou se sčuchnou, absolvují nějaká ta nebezpečí, zjistí, že padouchem je (jako vždycky) Ben Kingsley, přežijí spoustu počítačových triků a je konec. V podstatě je to něco jako Piráti z Karibiku... jen bez dobrých akčních scén a s Orlandem Bloomem ve všech rolích.

magazin.cz

Scénář bez přemýšlení
A začátek je přitom vysloveně pohádkový. Tři princové, zákeřná smrt krále, magická dýka, princezna, nádherné prostředí, a i první akční scény jsou pěkně vyhmátnuté. Jenže pak se to začne drolit. To, co vypadalo jako kompaktní příběh, se mění v čirou improvizaci a hrdinové pobíhají Persií zmateně jako kuře bez hlavy.

Scénář je psaný bez snahy přijít s čímkoliv zajímavým, nebo to aspoň nějak provázat: „Hele, máme hrdiny v poušti, tak co s nima teď?“ „Hmm... tak co kdyby se ukázalo, že jediné bezpečné místo, kam můžou dýku schovat, je chrám, který je kousek od nich?“ „A proč tam ta dýka nebyla už na začátku filmu?“ „To neřeš.“ „A proč tam nešli rovnou?“ „Protože... protože něco... to se ještě vymyslí.“ „Ale na chrám už nemáme peníze, všechny jsme je vyplácali na ty efekty na konci.“ „No tak tam bude pár kamenů a bude se tvrdit, že je to zbořený chrám. Ty taky se vším naděláš.“

magazin.cz

Místo akčních fláků jen drobky
Dobře, tak je to blbý, to se celkem čekalo. Ale je to aspoň akční? Jak se to vezme. Pořád se tam něco děje, to zase ano. Jenže nic se neděje extra zajímavě. Nejlepší je úvodní scéna s dobýváním, ale tím došla tvůrcům fantazie. Pak můžete klidně odejít z kina. O nic nepřijdete. Žádný akční nápad není solidně rozvedený.

Na začátku je náběh na parkurový biják, ale i když k tomu efektní a do výšky vyhnané paláce vysloveně vybízejí, není dál už skoro nic. Objeví se možnost hrát si s časem pomocí dýky... ale v akci to není ani jednou využité! A jako obvykle, místo nějaké efektní bojové scény na konci dostanete jen obří počítačovou demolici a přetahovačku s penzistou. Spolehlivé řešení líných tvůrců.

magazin.cz

Ztracený princ
Ale to by se ještě dalo přežít, kdyby fungovaly postavy. Mike Newell je režisér romantických komedií a dramat, takže se dalo čekat, že vztahy a postavy zvládne levou zadní. Jenže tady jsou hrdinové jen vystřižení z průklepového papíru a celý film cítíme umaštěné pracky scenáristů, jak je posouvají dějem.

Viděl jsem Jakea Gyllenhaala v dost filmech na to, abych věděl, že umí hrát. Měl být zřejmě „rošťácký hrdina“, ale místo toho vypadá, jako by mu právě prováděli anální sondu. Ještě horší je Gemma Artertonová. Častokrát i méně hezká holka dokáže zahrát sexici. U Gemmy je to naopak. Chybí jí jiskra a díky tomu kočka hraje tuctovou buclatou buchtu.

Fakt je, že je Princ z Persie lepší než Souboj titánů... ale to je i spousta pohlavních chorob, to není zase tak velká zásluha. Radši si místo kina zahrajte na počítači herní originál a... aspoň, pokud vám je víc než deset let, nekažte si ho filmem.

magazin.cz

PRINC Z PERSIE: PÍSKY ČASU, Princ of Persia: The Sands of Time. USA 2010, 116 min., Režie: Mike Newell. Hrají: Jake Gyllenhaal, Gemma Artertonová, Ben Kingsley, Alfred Molina.

Hodnocení: 6 /10
V kinech od 27. 4. 2010

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 31