Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: CREW

Kůstek: Komiks pro všechny

„No tak mi pár leváren kapku nevyšlo. A copak je to nějaký důvod vyhnat nejoblíbenějšího Kůstka?“ „Nejoblíbenějšího? Starosta vyhlásil školní prázdniny, aby tě děti mohly kamenovat!“

Když vypadáte jako pouťový balónek na nožičkách, jmenujete se Kůstek a jste se dvěma bratranci vyhnán z rodné vesnice, není vám do ejchuchů.

Tím méně, když se vám ti bratranci ztratí, dostanou na vás zálusk šavlozubé krysy a zachrání vás drak, o kterém celý kraj dobře ví, že neexistuje. Když ale ke všemu ten neexistující rudý drak kouří doutník a zná babičku závodící v běhu s krávama, tak i tomu nejhloupějšímu Kůstkovi dojde, že se tu děje fakt něco divnýho...

Casper ze Zeměplochy?

Komiks Kůstek (který celý anglofonní svět zná pod mnohem méně roztomilým názvem Bone) nese na obálce definici, že jde o „mix Pána prstenů a animovaných filmů od Pixaru“.

magazin.cz
Není to špatné hodnocení, ale není také o nic lepší než například: „je to jako kdyby si Casper vyletěl do Zeměplochy“. Ale abychom si přestali hrát s narážkami srozumitelnými jen pro úzkou skupinu čtenářů - kdo dneska ví, co to je Pán prstenů, že? Vydavatel i recenzent se tím snaží říct, že Kůstek má zvláštní, velmi silnou a velmi chytlavou atmosféru, dobře vymyšlené postavy, a snoubí se v něm dobrodružství, humor, fantazie i napětí.

To všechno je přefiltrováno přes jakoby dětské vnímání světa, které je ve skutečnosti mnohem dospělejší, než mnohé dospělácké příběhy; a podáno v trefné kresbě, díky níž vám opravdu nepřijde divné vidět vedle sebe hezkou lidskou holku a postavičku jakoby právě vyfouknutou z bublifuku. Ostatně, o kvalitách černobílé kresby svědčí i to, že pokud se nad ní upřímně zamyslíte, tak musíte přiznat, že barvy by tu jen rušily.

Všichni mají rádi Kůstka
Ano, Kůstek je zvláštní směs žánrů i témat, kterou není snadné charakterizovat a pro niž se vžila oblíbená - a dosti opotřebovaná - hláška, že každý si v ní může najít to své. V tomto případě to ale neplatí. Začtete-li se do prvních dvou z celkem devíti knih, je velmi pravděpodobné, že v nich najdete úplně všechno, a možná ještě něco víc.

Ne náhodou zařadil časopis Time Kůstka do seznamu stovky nejlepších knih století a ne náhodou ho obdivuje i taková kapacita, jako je Matt Groening, tvůrce Simpsonových.

Kůstek totiž nejenže nemá žádnou velkou chybu, ale on má takovou atmošku, že vás ani nenapadne ty případné malé vůbec hledat. (A jestli jo, tak si plně zasloužíte rudé draky s doutníkem.)

Kůstek: Útěk z Kůstkova. Scénář a kresba: Jeff Smith. Překlad Michael Bronec. Vydala Crew, Praha 2010. 280 str. 349 Kč

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 6