Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Bontonfilm

Ďábel ve výtahu

Ve výtahu vás můžou potkat horší věci než cesta s člověkem, který viděl mýdlo naposledy na své páté narozeniny. Třeba cesta s ďáblem. Ten se taky zrovna nemyje.

Shyamalan, tvůrce Šestého smyslu, jde k zemi s rychlostí plivance z kostelní věže. Ani jeho zarytí fandové nebyli schopní skousnout Ženu ve vodě, Stalo se a Posledního vládce větru.

Takže Shyamalan odložil režijní taktovku, odložil sešit s nápisem „moje vypointované scénáře o záhadných věcech“ a zkusil jenom produkovat. Tak vznikl Ďábel. Film natočený podle Shyamalanova námětu... a zřejmě za jeho ustavičného komandování ze zákulisí.

magazin.cz

Dobrá a špatná zpráva
Tak nejdřív ty dobré zprávy: film je krátký. Má osmdesát minut. A druhá dobrá zpráva: Má velmi dobrý začátek a nápad. Pět lidí nastupuje do výtahu, který uvízne mezi patry. A jeden z těch lidí je ďábel. Má to atmosféru, dobré záběry a policisté, kteří se to snaží řešit zvenčí, uvažují překvapivě logicky, což je v hororech vždycky nečekané.

A teď už ty špatné zprávy. Ďábla by mohli klidně pouštět i v rámci vysílání pro děti. Ano, je tam pár mrtvých, ale všichni umřou buď spořádaně mimo záběr, nebo se zhasne – a když se rozsvítí, jsou kaput. U hororu nemusí být nutně oceány krve, ale pokud chcete strašit, musíte to něčím podpořit. To už tam rovnou mohl přijít člověk a říct: „Vzpomínáte na toho opraváře, co měl na začátku rozchodit výtah? Tak ten je mrtvej. Pěkný maso. Škoda, že jste to neviděli.“ Ano, říká se, že nejděsivější je to, co nevidíme. Ale zapomíná se, že to, co nevidíme, je i to nejnudnější.

Navíc i tady má Shyamalan pravidla hry, která vysvětluje za pochodu. Není to tak hrozné jako v Ženě ve vodě, kde už to připomíná spíš pravidla ke stolní hře („v pátém tahu máte dva akční body, ale pokud vám padne šestka, ruší se účinek speciálních karet a vaši soupeři vás smějí análně znásilnit“), ale stejně je to otravné.

magazin.cz


Satan je tu navíc

Ďábel by byl mnohem lepší jako čistý thriller. Tvůrci se snaží diváky motivovat v hádání, kdo je pachatel... ale když jde o ďábla, tak je to přece trochu zbytečná práce. Může to být živý člověk ve výtahu, může to být mrtvý člověk ve výtahu, může to být někdo zcela mimo výtah... hergot, může to být i sám výtah. Tak proč se pokoušet dedukovat?

Prvních dvacet minut je skvělých, pak už to jde dolů. S atmosférou i logikou. Postavy ve výtahu se ani nesnaží řešit situaci, ani nedochází k vyhrocenějším konfliktům, policista se zničehonic upne na náboženské vize hlídače, a pak přijde finále a Shyamalan se objeví v celé své nahotě (naštěstí jen obrazně). Nemám nic proti pozitivním hororům, je to příjemná změna proti obvyklému „budeme hrdiny mučit a na konci je zabijeme“, ale tady je to možná až moc pozitivní, spíš to připomíná výchovný příběh ve speciálním vydání Strážní věže.

magazin.cz


Dobrý Satan nad zlato

Ne, Ďábel není nic extra, ale proti Ženě ve vodě a Stalo se je to vysloveně geniální dílo. Ano, jako půlhodinová povídka do Příběhů z krypty by to bylo lepší, a zůstává ve vás pocit promarněného skvělého nápadu, ale aspoň nemáte touhu mlátit hlavou do opěradla před vámi a tiše kvílet.

A navíc celý film nutí člověka přemýšlet nad zásadními otázkami: To má ďábel opravdu tolik volného času? Neměl by se spíš starat o hladomory a války místo toho, aby se snažil zlikvidovat jednoho zkrachovalce? A jestli fakt nemá co dělat, nemohl by si spíš najít nějaký koníček? Třeba štrikování? A neměl by si Shyamalan taky najít nějaký jiný koníček?

ĎÁBEL, Devil, USA 2010, 80 min., Režie: Drew Dowdle, John Erick Dowdle, Hrají: Chris Messina, Logan Marshall-Green, Jacob Vargas, Matt Craven

Hodnocení: 6/10
V kinech od 11. 11. 2010

Podívejte se na trailer:

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 23