Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Zelený sršeň / foto: Falcon

Akcí a vtipem sršící Zelený sršeň

Adaptace rozhlasových, televizních i komiksových příběhů hrdiny známého jako The Green Hornet překvapuje frekvencí i kvalitou humoru a překvapivě dobrým hereckým výkonem Setha Rogena.

Postava Zeleného sršně (The Green Hornet) se poprvé objevila v rozhlasové hře na pokračování ve 30. letech minulého století. Od té doby se příběh šéfredaktora novin Britta Reida a jeho sluhy jménem Kato, kterří tajně v noci vyjíždějí ve svém nablýskaném a zbraněmi prošpikovaném automobilu jménem Black Beauty, objevoval na televizních obrazovkách (v jednom ze seriálů hrál sluhu Kata i Bruce Lee) a v komiksech.

Bylo tedy jen otázkou času, kdy se někdo chopí celovečerní filmové adaptace. Cesta nebyla jednoduchá – film se vystřídal u několika studií a pro role hlavních postav byli zvažováni i George Clooney a Jet Li. Nakonec se scénáře chopili Evan Goldberg a herec Seth Rogen (oba zodpovědní třeba za komedie Zbouchnutá a Superbad) a na režisérovu stoličku se vrátil původně zamýšlený Michel Gondry (Věčný svit neposkvrněné mysli, Nauka o snech).

magazin.cz

Rozmazlené budižkničemu Britt Reid (Seth Rogen) se oddává marnotratnému životu plnému večírků ke značné nelibosti svého otce Jamese Reida (Tom Wilkinson), šéfredaktora důležitého losangeleského deníku. Bezstarostný život Brittovi skončí ve chvíli, kdy je jeho otec nalezen mrtvý a on se stává majitelem novin, které ani jednou v životě nečetl. Při rozhovoru s geniálním mechanikem a vynálezcem jménem Kato (Jay Chou) si uvědomí, že ne všichni zaměstnanci jeho nemilovaného otce byli stejní jako on. Společně zjistí, že chtějí svůj život a talent zasvětit něčemu užitečnějšímu než jen radovánkám a stanou se bojovníky proti zločinu.

magazin.cz

Pomocí novin začne Britt šířit informace o záhadném zločinci jménem Zelený sršeň a jeho bezejmenném pomocníkovi. Brittova nová – a velice nadaná – sekretářka Lenore Case (Cameron Diaz) svým odhadem dalšího pravděpodobného postupu Zeleného sršně nevědomky vytyčuje další kroky neohrožené dvojice antihrdinů. Kato využije svůj um a vybaví dvojici celou řadou technických udělátek – vyzbrojeným automobilem počínaje a plynovou pistolí konče.

Ve stejné době však v Los Angeles získává větší a větší vliv protřelý zločinecký šéf Benjamin Chudnofsky (Christoph Waltz), na jehož seznamu nepohodlných osob se Zelený sršeň velice brzy posune až na první místo.

magazin.cz

Přiznám se bez mučení, že jsem na film šel s nulovým očekáváním, což bylo částečně dáno ústřední osobou celého projektu – Sethem Rogenem. Tento jindy obtloustlý kudrnatý sprosťák se však překonává a celkem umně dokáže zahrát postavu zhýralého floutka proměnivšího se v „zodpovědného“ hrdinu. Zdatně mu sekunduje velice charizmatický Jay Chou a trochu méně charizmatická Cameron Diaz, která však obstojně zastává roli postavy ženského pohlaví, na niž se mužům dobře kouká.

Kdo ale z řady průměrnosti vybočuje pořádně, je Christoph „Hans Landa“ Waltz, jehož role znuděného mafiána v krizi středního věku je nezapomenutelná. Pravdou nicméně zůstává, že jeho excesy jsou občas až příliš sebeparodující a postava Chudnofsky/Bloodnofsky tam ztrácí něco ze svého kouzla, které Waltz tak skvěle vybudoval například v Hanebných panchartech.

magazin.cz

Zde je bohužel i problém celého filmu, jenž z chytrého pomrkávání na diváka občas dělá neotesanou parodii a sám sebe zbytečně shazuje. Ne že by to všechno dohromady nefungovalo – koneckonců, trocha nekonvenčnosti není nikdy na škodu.

O hudební doprovod se postaral James Newton Howard (Temný rytíř) a hudba pěkně podkresluje dění na plátně. Zároveň však soundtrack neobsahuje žádné „hitovky“, které byste si broukali ještě druhý den. Vizuální stránka patří k průměru dnešních komiksových filmů a pouze občas ji ozvláštní zpomalené nebo naopak groteskně zrychlené záběry, které však působí jaksi nepatřičně.

magazin.cz

Celkem vzato jde o velice zábavnou akční jízdu, u níž si bránice příliš neodpočine. Celý dojem kazí pouze několik žánrových přešlapů, které z filmu místy dělají nechtěnou grotesku. Pokud však předem víte, na co jdete a nemáte přehnaná očekávání, budete se královsky bavit.

The Green Hornet, USA 2011, 116 minut. Režie: Michel Gondry. Hrají: Seth Rogen, Jay Chou, Cameron Diaz, Christoph Waltz, Tom Wilkinson, Edward James Olmos, David Harbour

Hodnocení: 8/10


Trailer:

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 5