Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Leftfield se chystají na návrat před zcela nové publikum

Legendární britská formace se vrací na světové festivaly, vystoupí i v České republice.

Po létech „spánku“ se legendární britská formace Leftfield vrací tam, kam vždy patřila – mezi headlinery předních světových festivalů.


Pro tuto ikonu taneční scény je návrat zároveň hozenou rukavicí - koncerty odehraje v obměněné sestavě, které tentokrát bude “velet” výhradně Neil Barnes, jeden z dvojice zakladatelů. Ovšem chybět nebudou někteří zpěváci, se kterými kapela spolupracovala v 90. letech při své fenomenální desce Leftism. Leftfield v těchto dnech ladí svou formu pro nadcházející léto, kdy chtějí dokázat, že zub času na jejich muziku zapomněl.


Jeden z omezené série koncertů je potvrzen i v České republice, a to v Panenském Týnci na Open Air Festivalu. Nikdo z okolí britské kapely zatím nepotvrdil, zda půjde o opravdový návrat, nebo jen o pokračování série několika unikátních vystoupení, po kterých může následovat další dlouhá pauza. „Proto jsme rádi, že se nám podařilo Leftfield do České republiky dostat,“ vysvětluje manažerka festivalu Marie Marková. „Může totiž jít o jedny z posledních koncertů kapely vůbec, podobně jako jsme to zažili vloni s Faithless,“ dodává Marie. Na získání legendárního jména „Leftfield“ se Open Air Festival zaměřil po nezapomenutelném  loňském vystoupení na slovenské Pohodě. Nadšené ohlasy slovenských fanoušků rozhodly, že kapela takového formátu si rozhodně zaslouží svůj velký koncert i v České republice.


Paul je ve studiu, zatímco Neil se už nemůže dočkat na nové publikum


Druhá polovina britského dua Leftfield – Paul Daley – se už v těchto dnech soustředí ve svém studiu na jeho první sólové album. V rámci několika potvrzených vystoupení tedy musel svou účast odříct. „Příležitost vyjet s kapelou znovu na šňůru, i s některými původními zpěváky a vokalisty, tu jsem prosttě nemohl odmítnout,“ říká druhá půlka Leftfield Neil Barnes. „Nemůžu se dočkat, že naší hudbu představíme zcela novému publiku,“ dodává Neil, který ví, že koncert Leftfield bude pro jednu část publika návratem legendy a pro druhou, povětšinou věkově mladší, objevením něčeho zcela nového.


Leftfield budou vybírat z repertoáru obou svých studiových desek. První z nich – album Leftism z roku 1995 – je často označováno za nejlepší taneční album všech dob. Páteří této desky je skladba Release The Pressure, jejíž začátek si možná vybavíte i z televizní reklamy společnosti Telefónica O2, která je navíc generálním partnerem festivalu. Skladbu Not forgotten kritici označili jako stavební kámen žánru jménem progressive house. Rok po vydání Leftism, tedy v roce 1996, si Leftfield připisují další velký úspěch, když se jejich píseň A Final Hit objevuje na soundtracku ke kultovnímu filmu Trainspotting. Skladby můžete také najít ve filmech Vanilkové nebe, Pláž nebo Lara Croft: Tomb Raider.



Druhá deska Rhythm and Stealth vyšla roku 1999 a pokračovala ve šlépějích předchozího alba. Leftfield ale rozhodně nepostupovali postupem tvorby „přes kopírák“. Leftfield se nebáli Rythm and Stealth oživit chytlavými prvky, a tak (na rozdíl od legendární prvotiny) dosáhla druhá deska až na samotnou špičku britského žebříčku prodejnosti hudebních nosičů. Lyrika se už nezabývá politikou, ale možná ještě o něco pochmurnějším tématem - válkou. Syrové skladby a ještě syrovější texty a tvoří téměř polovinu celého materiálu, na druhou stranu se znovu na albu objevují i klidnější a zadumané písně. K prvnímu singlu desky „Afrika Shox“ vznikl výtečný klip od mistra tohoto žánru Chrise Cunninghama a samotná skladba se stala nejúspěšnějším singlem v historii kapely.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!