Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Bontonfilm

Thor – komiks, severská mytologie a Shakespeare

„Shakespearovský“ režisér Kenneth Branagh a plejáda slavných herců si s nečekanou bravurou poradili s nejnovějším přírůstkem do rodiny adaptací marvelovských komiksů.

Už je tomu šest let, co komiksové vydavatelství a filmové studio Marvel oznámilo ambiciózní plán natočit film Avengers (2012), jemuž by předcházelo několik filmů o každém ze členů stejnojmenného týmu superhrdinů. Marvelové nezaháleli a představili nám postupně několik hrdinů Avengerů – Iron Man (2008), Neuvěřitelný Hulk (2008), Iron Man 2 (2010) a letos se kromě Thora ještě můžeme těšit na snímek Captain America.

magazin.cz

Všechny tyto filmy rámcově spojuje hrdina Nick Fury (několikanásobné cameo Samuela L. Jacksona) a jeho tajná vládní organizace SHIELD, kteří dotyčné naverbují k Avengerům. Nejinak tomu je i nyní, kdy k překvapení všech na režisérskou stoličku usedl Kenneth Branagh (Frankenstein, Hamlet), který nikdy s ničím ani okrajově komiksovým dosud neměl nic společného (jeho roli Zlatoslava Lockharta ve druhém dílu Harryho Pottera nelze počítat). Právě jeho účast však dokázala k projektu přilákat mnoho zvučných jmen jako je Anthony Hopkins, Natalie Portman, nebo Stellan Skarsgård a díky nimž film do zapomnění rozhodně neupadne.

Na začátku poznáváme celý pantheon severských bohů (pochopitelně ovšem v komiksové verzi, která se s tou tradiční shoduje pouze rámcově) vládnoucích ve světě jménem Asgard. Vládcem všeho je bůh Odin (Anthony Hopkins), jenž se po dávném vítězství nad ledovými obry ze světa Jotunheim snaží udržet křehký mír.

magazin.cz

Tuto snahu mu hatí jeho statečný, ale domýšlivý syn Thor (Chris Hemsworth), který se na radu svého úskočného bratra Lokiho (Tom Hiddleston) vydá bojovat s králem obrů Laufeyem (Colm Feore). Výprava skončí fiaskem a rozezlený Odin svého syna Thora zbaví jeho božské moci a vyhostí jej na Zemi, aby se mezi smrtelníky naučil pokoře.

Na podivného mimozemšťana narazí malý vědecký tým doktora Erika Selwiga (Stellan Skarsgård) a postará se o něj. Ač Thor zpočátku lidmi opovrhuje, později díky sličné vědkyni Jane Foster (Natalie Portman) změní názor a snaží se získat zpátky svou moc, která spočívá v jeho legendárním kladivu Mjollnir. To se však nachází v držení tajné vládní organizace SHIELD, jež se mocného artefaktu nehodlá vzdát. Mezitím se v Asgardu schyluje k boji o vládu nad světem, na niž si dělá zálusk lstivý Loki.

Tolik se asi dá říct k příběhu, který není nijak složitý a ani člověk neznalý komiksové předlohy by neměl mít problém se v něm orientovat. Nicméně faktem zůstává, že s blížící se premiérou snímku Avengers stoupá i počet odkazů na ostatní díly tohoto ekosystému.

magazin.cz

Objevují se narážky na Tonyho Starka (Iron Man) a Bruce Bannera (Neuvěřitelný Hulk), marvelovský nestor Stan Lee si vystřihne své nezbytné cameo, dále se krátce objeví lukem ozbrojený agent SHIELDu, který se posléze u Avengerů objeví jako Hawkeye a jako poslední třešnička na dortu je zde další z výborných epilogů, jenž vám zůstane utajen, pokud patříte k těm, kteří z promítacího sálu prchají se začátkem závěrečných titulků.

Kenneth Branagh i přes nezkušenost v tomto žánru vede herce nadmíru dobře a celý snímek má jakýsi punc neotřelosti. Upřímně mi chvilku trvalo, než jsem si plně uvědomil, že se opravdu dívám na Anthonyho Hopkinse, kterak hraje Odina.

V několika rozhovorech režisér prohlásil, že Thor je vlastně také takové shakespearovské drama, pouze zaobalené v opulentním fantasy hávu. O přesvědčivosti této analogie by se s kýmkoli jiným dalo polemizovat, ale Branagh se s látkou popral velice dobře a celé obsazení v čele se sympaťákem Chrisem Hemsworthem (Star Trek, Dokonalý únik) se činí.

magazin.cz

Šířit se tu o vizuálním zpracování filmu by bylo nošením dříví do lesa, protože mu nelze vytknout takřka nic. Zvláště scény v mrazivém Jotunheimu a s duhovým mostem Bifrost jsou učiněnou pastvou pro oči. Subjektivně se mi příliš nelíbilo pseudofuturistické ztvárnění Asgardu a několik dalších věcí, které v komiksové předloze prostě „byly jinak“. O hudbu se postaral Patrick Doyle (Rozum a cit, Harry Potter a Ohnivý pohár) a soundtrack patří k těm zdařilejším dílům.
Pokud stále zvažujete, zda se na film do kina vypravit či nikoliv, bude zřejmě rozhodujícím faktorem vaše obliba komiksové tvorby. Filmu samozřejmě musíme odpustit některé typické znaky adaptace komiksu (obecně velice nesnadné) na stříbrné plátno, přičemž některých aspektů (zkratkovitost, schematičnost) se nikdy zcela vyvarovat nelze a dotyčné znaky se již beztak natrvalo zapsaly do pravidel žánru.

Thor je navíc natolik odlišný od ostatních komiksových hrdinů, že si může směle připočíst body i za neotřelost. Máte-li tedy chuť na komiks ověnčený hereckými hvězdami, které vede schopný režisér, může být Thor zajímavou volbou.

Thor, USA 2011, 114 minut. Režie: Kenneth Branagh. Hrají: Chris Hemsworth, Natalie Portman, Tom Hiddleston, Anthony Hopkins, Stellan Skarsgård, Rene Russo.
Hodnocení: 8/10

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1