Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Transformers potřetí (a naposledy?)

Třetí díl filmové série založené na hračkách od Hasbra se oproti slabší dvojce výrazně polepšil a nabízí spoustu akce, špetku konspiračních teorií ale i tradičně přepálený závěr.

V roce 2003 se v hlavách několika producentů a zástupců hračkářského kolosu Hasbro urodila odvážná myšlenka srovnatelná snad jen s nápadem zfilmovat disneylandskou atrakci Piráti z Karibiku. Šlo o nápad natočit filmy podle dvou stěžejních sérií hraček – figurky vojáků G. I. Joe a autíčka měnící se na roboty Transformers. Jako první došlo na Transformers (2007), kteří měli koneckonců větší popularitu než prvně jmenovaný fenomén, jenž byl s nevalným úspěchem zfilmován před dvěma lety.

Úvodní film přijali diváci i přes velké obavy velice pozitivně a lví podíl na tom mělo zapojení dvou hollywoodských ikon, Stevena Spielberga a Michaela Baye. O dva roky později došlo na pokračování s podtitulem Pomsta poražených (2009), které v duchu pravidel druhých dílů chtělo mít vše temnější, velkolepější a propracovanější. I přes značné tlačení na pilu (nebo kvůli němu) se však druhému dílu vedlo u diváků znatelně hůře. Nyní si režisér Bay snaží napravit reputaci v závěrečném dílu trilogie Transformers.

magazin.cz

Úvod filmu Transformers 3 nás zavede zpátky do roku 1969, kdy se podařilo posádce amerického raketoplánu Apollo 11 přistát na povrchu Měsíce. Co však zůstalo učebnicím dějepisu utajeno, byla obrovská mimozemská loď, kterou astronauti objevili na odvrácené straně našeho satelitu. Po padesáti letech opět sledujeme osudy Sama Witwickyho (Shia LaBeouf), jenž si mezitím našel novou přítelkyni Carly (Rosie Huntington-Whiteley) a rád by si našel i práci, což se mu však příliš nedaří. Mezitím skupina mimozemských Autobotů vedená odvážným Optimem Primem, která po boku lidí bojuje s pozůstatky zákeřných Deceptikonů, narazí na starodávný palivový článek, který pochází z autobotské lodě, již kdysi objevili astronauti na Měsíci.

Optimus Prime je objevem, že lidstvo s transformery nehraje tak úplně na rovinu, rozezlen a spouští pátrání po pěti „pilířích“ a po svém dávném předkovi Sentinelu Primovi za účelem vybudování jakéhosi vesmírného mostu, jenž by mohl zachránit obyvatele zničeného domovského světa transformerů, Cybertronu. Ředitelka tajné služby Charlotte Mearing (Frances McDormand) však v zařízení vidí prostředek možné invaze na Zemi. Do celé situace se ovšem zamíchají i Deceptikoni vedení zlým Megatronem a lidsko-autobotské společenství bude muset vynaložit veškeré síly, aby odvrátilo zotročení lidského druhu pod mimozemskou nadvládou.

magazin.cz

Na úvod je nutné předeslat, že ačkoli jsem jako malý nějaké transformery vlastnil, k úplným fanouškům světa Autobotů a Deceptikonů nepatřím. Po propadáku, kterým byl druhý díl, se mé očekávání rovnalo nule a byl jsem proto velice příjemně překvapen, co nám to zase megalomanie Michaela Baye (Mizerové, Skála) přinesla. Patrně nejvíce filmu prospěl propracovanější scénář a film už ani zdaleka nepůsobí jako spíchnutý horkou jehlou.

Jak se už pro Transformery stalo pravidlem, i tento díl srší vtipem a ačkoli to nejsou zrovna intelektuální záležitosti, nesnaží se tentokrát o humor za každou cenu (viz kopulující psi v minulém dílu), což je jedině dobře. Dobře je také to, že tvůrci začali brnkat i na konspirační a apokalyptickou notu a došlo dokonce i na retrospektivní pohled do šedesátých let (což je, pokud si vzpomeneme na nové X-Meny, v krátkém čase podruhé, a to včetně camea prezidenta Kennedyho).

magazin.cz

Jediná věc, která se na filmu nepovedla, je přepálené finále a vyloženě odfláknutý závěr. Aniž bych chtěl cokoliv z děje prozrazovat, je nabíledni, že Michael Bay je prostě Michael Bay a tam, kde by už běžnému člověku porce výbuchů a vojenské akce stačila, se Bay teprve rozehřívá. Prakticky celá závěrečná akce, ač nesmírně efektní, je až nesmyslně natahovaná a prakticky má pramalý vliv na závěrečný souboj, který skončí stejně rychle, jako začal. Pevně doufám, že alespoň Director’s Cut vylepší právě tuto část a nepřidá pouze další bezpředmětnou akci ve finále.

Herecké obsazení v čele se Spielbergovým favoritem, Shiou LaBeoufem (Disturbia, Indiana Jones a Království křišťálové lebky), nedělá filmu ostudu. Staří známí jako John Turturro (Big Lebowski, Kurz sebeovládání) v roli excentrického bývalého agenta Seymoura Simmonse, Josh Duhamel jako plukovník Lennox a samozřejmě celá parta herců, kteří propůjčili své hlasy transformerům, v čele s Peterem Cullenem a Hugem Weavingem odvádějí solidní práci.

magazin.cz

Nově příchozí přítelkyně Sama Witwickyho a náhrada za drzou Megan Fox, modelka Rosie Huntington-Whiteley, je sice moc hezká, ale přesto se tam nějak nehodí. Skvěle se naopak zapracovala Frances McDormand (Zbytečná krutost, Fargo) a patrně největší překvapení vyvolalo obsazení Johna Malkoviche (Con Air, Red). Jako úplnou třešničku na dortu hereckého obsazení lze zmínit, že starodávného Sentinela Primea nenamluvil v originále nikdo jiný než Leonard Nimoy, legendární představitel Spocka ze Star Treku.

magazin.cz

Kamera byla svěřena íránskému kameramanovi Amiru Mokrimu, zodpovědnému například za nedávný Hon na čarodějnice nebo za film Rychlí a zběsilí. O vizuální efekty se díky produkci Paramountu opět postaralo spřátelené studio Industrial Light & Magic a ztvárnění destruktivních akčních scén patří rozhodně k tomu nejlepšímu, co lze dnes vidět. Hudba, kterou složil tradičně Steve Jablonsky, přidala tentokrát na monumentalitě a pokud mohu soudit, objevuje se v současných soundtracích včetně tohoto značná obliba burácivého a zdánlivě nelibozvučného stylu, typického pro Hanse Zimmera.

Podle vyjádření Michaela Baye má být tento snímek posledním dílem „transformerovské“ trilogie, ovšem téměř všude je toto tvrzení podáváno jaksi s rezervou a narychlo uťatý konec vyznívající jakoby do ztracena tomu i napovídá. Lze jen doufat, že pokud se tak opravdu stane, bude potenciální pokračování kráčet spíše ve šlépějích třetího a prvního a ne druhého dílu.

magazin.cz

Transformers 3 jsou příkladem podařeného letního blockbusteru, který i přes značnou délku stopáže povětšinou zvládá udržet naši pozornost a přihazuje k tomu navíc i inovativní příběh, který „transformerovskou mytologii“ filmů dále rozšiřuje, tentokrát však rozumným a účelným směrem. S tímto vědomím lze snímek doporučit všem, kteří se chtějí při začátku prázdnin dobře pobavit.

Transformers: Dark of the Moon, USA 2011, 154 minuty. Režie: Michael Bay. Hrají: Shia LaBeouf, John Turturro, Josh Duhamel, Tyrese Gibson, John Malkovich, Frances McDormand, Rosie Huntington-Whiteley.

Hodnocení: 7/10

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!