Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

První dějství hvězdnoválečné ságy ve 3D

Znovuuvedení Skryté hrozby do kin je sice příjemné, zázraky ale nečekejte.

Sága Star Wars patří k největším fenoménům vůbec a za svých třicet pět let existence stačila nasbírat mnoho fanoušků i odpůrců. George Lucas nám svou pohádku na pokračování začal vyprávět netradičně od prostředka (Epizoda IV – Nová naděje) v roce 1977 a představil nám v ní boj „hodných“ povstalců a jejich spojenců proti „zlému“ Impériu s takovými ikonickými postavami jako je Luke Skywalker, princezna Leia Organa, Han Solo, dvojice droidů C-3PO a R2-D2, nebo ďábelský Darth Vader. V dalších letech měly premiéru i Epizoda V – Impérium vrací úder (1980) a Epizoda VI – Návrat Jediů (1983), které tento epický boj dobra a zla završily.

Po šestém dějství se Lucas na dlouhých šestnáct let odmlčel, aby sebral síly na natočení prequelových epizod I až III, jež v polovině osmdesátých let se stávajícími filmařskými technikami nemohly být realizovány. Po osmělení v podobě speciální upravené edice tří dosavadních epizod (1997) již nic nebránilo vrhnout se po hlavě do snímku Epizoda I – Skrytá hrozba, jehož uvedení v roce 1999 předcházela skutečně masivní kampaň a díky tomu šlo o jeden z nejočekávanějších filmů všech dob. Film, který nakonec vznikl, nebyl vůbec špatný, pouze (a zcela logicky!) nedokázal naplnit přehnaná očekávání natěšených a náročných davů. I přesto dokázal „vychovat“ celou novou generaci fanoušků Star Wars a nyní jej máme možnost vidět opět v kinech a navíc ve 3D.

magazin.cz

Příběh patrně není potřeba příliš rozpitvávat a tak jen orientačně uvedu, že nás zavede do doby 32 let před původní trilogií, kdy ještě v galaxii vládla prastará Republika, kterou ohrožovaly maximálně regionální pirátské nájezdy a také zvůle megakorporací, k nimž patří i Obchodní federace. Té se znelíbilo nedávné zdanění obchodních cest k odlehlým hvězdným soustavám, a proto zahájila blokádu malé planety Naboo v galaktickém Středním okraji. Nejvyšší kancléř Valorum proto sáhl až na dno svých pravomocí a potají vyslal dva rytíře Jedi, Qui-Gona Jinna a Obi Wana Kenobiho, členy starodávného řádu ochránců míru a spravedlnosti v galaxii, aby situaci vyřešili.

Jelikož od původní premiéry filmu uběhlo již třináct let, několik málo negativních názorů, které jsem v té době na epizodu I měl, již zmizela, či se stala irelevantními, ať už proto, že některé věci dovysvětlily epizody II, III a další knihy, komiksy a hry (tzv. Expandované universum Star Wars), anebo prostě chápu celou ságu Star Wars komplexněji. Některé výtky však přetrvávají dodnes a nepomáhá proti nim ani fakt, že snímek stál u „zrodu“ tzv. třetí velké generace fanoušků Star Wars (druhá generace, k níž se já osobně také počítám, vyrostla pouze na VHS původní trilogie a hlavně na Expandovaném universu), stejně jako to dnes dělá televizní seriál Star Wars: Klonové války.

magazin.cz

Nebudu filmu vyčítat občasné infantilní momenty, o které se stará zejména gunganský nešika Jar Jar Binks, jelikož ty jsou zcela jasně zaměřeny na nejmladší publikum, nikoli na mě (a navíc jsou docela vtipné). Vždy ale budu tvrdit, že Skrytá hrozba selhává v úkolu být skutečně první epizodou ságy, kdy se se vším teprve seznamujeme. Člověku, který Star Wars nikdy neviděl, bych nikdy nedoporučil, aby začal se sledováním od epizody I, ale spíše v pořadí, v němž byly filmy uvedeny (tj. od epizody IV- Nová naděje). Divák sledující ságu od Skryté hrozby bude s největší pravděpodobností zmaten, protože plně nepochopí plný význam hektického dění na plátně, nehledě na to, že se připraví přímo o matku všech filmových zvratů v epizodě V, jelikož osoba Dartha Vadera už pro něj nebude tajemná.

magazin.cz

Konverze nového filmu do 3D je docela nemastná neslaná, ale i přesto, že trojrozměrným projekcím jinak příliš neholduji, shledávám převedení tohoto ještě analogového snímku do stereoskopického pekla hranicí technologických možností. Epizoda I je filmem, na kterém se zub času podepsal zdaleka nejvíc a 3D efekty podle toho také vypadají. Nechci zatím nad schopnostmi Lucasfilmu lámat hůl a tak pouze vztyčím varovný prst a budu očekávat nápravu reputace v již kompletně digitálně natočených epizodách II a III.

S vizuální zastaralostí filmu se již snažila (ne vždy úspěšně) vypořádat loňská edice na Blu-ray, která opravila šířku záběru a dodala několik dalších vychytávek, které se objevily i ve 3D projekci. Jednou z nich (a asi tím jediným, čeho si všimne i běžný divák), je nahrazení loutky představující velmistra Jedi, Yodu, kompletně počítačově generovanou postavou po vzoru epizod II a III. Tato změna je obzvláště vítaná, neboť loutka představující „mladší“ verzi Yody z epizod V a VI vypadala prostě odporně a patřila k hlavním záporům, které jsem v roce 1999 na filmu objevil.

magazin.cz

Pokud jde o ostatní aspekty filmu (příběh, herecké výkony, výprava a hudba) platí velmi vysoké hodnocení, které ode mě film získal před třinácti lety a které ani tento dlouhý čas nedokázal otupit. Jde o stoprocentně rodinnou a zábavnou, byť poněkud naivní podívanou, právě v tom duchu jako byly epizody původní trilogie. Zaměření na vývoj charakterů a osobní tragédie ustupují událostem galaktického významu a politickým machinacím, které jsou však dle mého názoru neméně zajímavé.

To samé platí o naprosto nádherné výpravě a brilantní hudbě pod taktovkou geniálního Johna Williamse. Pouze herecké výkony tentokrát velice trpí zejména úžasně hloupým českým dabingem, kterého si vzhledem k omezení titulků v 3D projekcích bohužel užijeme dost a dost. Už dlouho se mi nestalo, že bych se v kině tolikrát útrpně zasmál nad stupiditou dialogů a několika ne tak úplně šťastnými překladatelskými řešeními. Za to však film sám samozřejmě nemůže a tato výtka putuje pouze na adresu českých distributorů.

magazin.cz

Pokud se tedy ptáte, zda na 3D projekci Star Wars: Epizody I jít, záleží hlavně na tom, zda jste film již viděli. Pokud vůbec ne, nebo kdysi dávno při první premiéře, zcela určitě na něj jděte. Pokud však film dobře znáte, či dokonce vlastníte na disku Blu-ray, konverze do 3D není rozhodně až tak skvělou „fíčurou“, aby se vyplatilo za ni vyhodit nemalé peníze spojené se stereoskopickými představeními. Přesto by se však i zástupci této druhé skupiny na Skrytou hrozbu do kina vypravit měli, už jen z toho důvodu, že dostatečné tržby z jejího promítání podmiňují uvedení dalších dílů u nás. Nezbývá tedy, než se pohádkově naladit a vyrazit do světa za 3D brýlemi. 
    
Star Wars: Episode I – The Phantom Menace 3D, USA 1999, 136 minut. Režie: George Lucas. Hrají: Liam Neeson, Ewan McGregor, Natalie Portman, Jake Lloyd, Pernilla August, Ian McDiarmid, Ahmed Best, Frank Oz, Samuel L. Jackson, Hugh Quarshie, Anthony Daniels, Terence Stamp, Ray Park.

Hodnocení: 9/10

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!