Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Showbyznys začíná oživovat mrtvé legendy

Návrat hudebních legend v holografické projekci

Producenti v showbyznysu neustále hledají nové cestičky, jak vytřískat z hudební i filmové projekce další a další peníze. Novým a stále atraktivnějším způsobem výdělku se postupně stává věrná reinkarnace dávno zesnulých ikon hudby na pódiu pomocí trikové holografické projekce.

 

Král rapperů

Všechno to odstartoval dubnový hudební festival Coachella konaný v Kalifornii, kde se na pódiu během vystoupení hiphopových matadorů Dr. Dre a Snoop Dogga objevil hologram rappera Tupaca Shakura zastřeleného v roce 1996. Společně zazpívali skladbu Hail Mary, přičemž takřka dokonalá iluze si mezi diváky vysloužila nadšené ovace.

 

 

Není proto divu, že se vlivné osoby hudebního průmyslu tohoto nápadu chytli a ihned se objevily zprávy o chystaných vystoupení popových legend, jako je Marilyn Monroe, Elvis Presley, Michael Jackson a dalších. Virtuální Freddie Mercury si už dokonce s ostatními členy populární kapely Queen zazpíval na vystoupení konaném u příležitosti desátého výročí úspěšného muzikálu We Will Rock You.

 

Elvis žije!

Elvisovo „znovuzrození“ se už také rýsuje v konkrétních rysech. Firma Digital Domain Media Group, která vyrobila Tupacův hologram již pracuje na virtuální podobě Elvise Presleyho. Už v srpnu by se měl odehrát první koncert v Memfisu a v říjnu přijdou na řadu čtyři vystoupení v Brazílii. Podle oficiálních zdrojů se bude jednat o živé vystoupení doprovodné kapely a playbacku Elvisova zpěvu, přičemž digitální hologram nepředvede pouze známé Elvisovy záběry, ale rovněž sérii zbrusu nových pohybů.

 

Ačkoliv se mluví o holografické projekci, nejde o 3D hologramy v pravém smyslu, nýbrž jen o světelnou iluzi, vyvolávající prostorový dojem. Ve skutečnosti se tedy jedná o dvourozměrnou technologii, která využívá správně nasvícené postříbřené zrcadlo a obyčejnou digitální projekci.

 

 

Japonská specialita

Určitě také stojí za zmínku, že holografická projekce je už delší dobu na koncertních akcí oblíbená také v Japonsku. Jenže nebyli by to Japonci, kdyby i v tomto směru neměli vlastní specifikum. U nich se totiž neoživují zesnulé hvězdy, nýbrž se rovnou rodí hudebníci noví, jako v případě typické manga lolitky Hatsune Miku.
 

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1