Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock

Dějiny masturbace

Sexuologové tvrdí, že čas od času masturbuje každý člověk. A kdo prý tvrdí opak, ten buď nemá ruce, nebo lže. Sigmund Freud tvrdil, že: „Každý z nás alespoň jednou onanoval, a kdo by to chtěl popírat, ten onanuje dosud.“

Dávno jsou již časy, kdy bylo na sebeuspokojování nahlíženo jako na něco špatného, mnohdy dokonce škodlivého. Dnes víme, že masturbace patří k sexuálnímu životu každého člověka. Pokud nemá člověk sexuálního partnera, je masturbace dokonce nedílnou součástí jeho života.

Dodnes však masturbaci, nebo chcete-li onanii, doprovází mnoho předsudků. Ty vznikly již v minulosti, kdy se proti masturbování takřka bojovalo. Staročeské označení pro sebeuspokojování je slovo „samohana“. Z tohoto pojmu si dokážeme dobře představit, jak asi bylo v minulosti na masturbaci pohlíženo. Pro společnost to byla věc ostudná, ponižující a nepatřičná.

magazin.cz

 

Původ slova „onanie“ bychom museli hledat již v Bibli. V této knize se objevuje postava Ónana, který dal této činnosti jméno. K Ónanovi se vztahuje stará legenda, podle které mu jeho otec nařídil zplodit dítě se svou švagrovou. Žena totiž kvůli božímu hněvu ztratila manžela a Ónan se musel postarat o zachování rodu. Byla to jeho bratrská povinnost. Ónan však nechtěl být otcem, a tak při pohlavním styku zabránil početí vypouštěním semene na zem. Za tento čin ho Bůh potrestal.

Na masturbaci však nebylo vždy nahlíženo s pohoršením. Stačí zabrousit trochu hlouběji do historie. Ve starověkém Egyptě lidé dokonce věřili tomu, že každoroční stoupání hladiny Nilu má na svědomí bůh Osiris. Ten neustále masturboval a jeho semeno naplňovalo řeku Nil. Z jeho semene také mělo pocházet vše živé.

 

Jak vzrůstal vliv křesťanství na společnost, tak se lidé začali dívat na masturbaci s opovržením. A tento pohled na sebeuspokojování se neměnil až do poměrně nedávné minulosti. Lékaři v osmnáctém století považovali masturbaci dokonce za chorobu. Francouzský doktor jménem Tissot před sebeuspokojováním varoval. Podle něj tato činnost ničí nervový systém a může způsobit šílenství. Roku 1834 vydal lékař jménem Sylvester Graham studii, ve které psal o tom, že takto zbytečná produkce semene je škodlivá pro zdraví mužů. Muži by podle něj také neměli mít sex častěji než dvanáctkrát do roka. Erotické pohnutky k masturbaci mělo zahnat grahamové pečivo, kterému dal lékař název. Touhu masturbovat měly také zahnat kukuřičné lupínky.

Sebeuspokojování bylo po dlouhou dobu spojeno s negativními dopady na lidské zdraví. Zneužívání pohlavních orgánů, slepota, chronická slabost, snížená inteligence, neplodnost, šílenství – všechny tyto pojmy úzce souvisely s masturbací.

Jiný pohled na sebeuspokojování přinesla sexuální revoluce ve dvacátém století. Masturbace nebyla najednou něčím škodlivým, ale naopak se stala běžnou a dokonce zdravou záležitostí. Problémem se masturbace může stát, pokud na ní začne být člověk závislý.

magazin.cz

 

A jak se taková závislost pozná? Závislý člověk pozvolna ztratí kontrolu nad svým životem. Stane se z něj vlastně otrok něčeho, co by mu za jiných okolností mohlo být příjemné. Ve chvíli, kdy vám přestane být jindy příjemná činnost zdrojem radosti, objevuje se u vás závislost. Pokud je člověk na masturbaci opravdu hodně závislý, narušuje mu tato činnost život. Z masturbace také přestane mít potěšení, a to i v tom případě, že dosahuje vyvrcholení. Lidem závislost na sebeuspokojování obvykle vyvolá velmi emotivní zážitek, jako je například rozvod či úmrtí v rodině. Díky masturbaci pak člověk hned na všechno zapomene a uvolní se, zbaví se napětí. Po nějakém čase však takový člověk pocítí touhu masturbovat pokaždé, když se ocitne ve stresové situaci. Závislost na onanii lze odstranit za pomocí psychologa nebo intenzivní terapie.

Milovníci rozkoše se ještě nemusí bát, že by u nich měla vzniknout závislost na masturbaci. Nemusíte se nijak znepokojovat, že je váš sexuální apetit větší než u jiných lidí. Pokud se u vás však objevuje touha onanovat, i když to ve skutečnosti dělat nechcete nebo nemůžete (např. stresové situace), měli byste vyhledat odbornou pomoc. Místo toho, aby vám masturbace přinášela potěšení, se u vás objeví akorát deprese a úzkost.

Nevěřte starým pověrám o tom, jak je masturbace škodlivá. Právě naopak! Sebeuspokojování je zdravé. Muži se masturbací vyhnou rakovině prostaty, ženám se zmírní menstruační bolesti. Masturbace také pomáhá odbourávat stres. Na této činnosti není zkrátka nic špatného.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 2