Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Co (ne)víte o orgasmu

Orgasmus. Přestože byl nesčetněkrát odborníky zkoumán, tisíckrát popsán a někteří dobrovolníci své vyvrcholení nechali i medicínsky měřit, nevíme o něm stále všechno. Zůstává takovou malou záhadou.

Muži po dosažení orgasmu usínají. To už jste možná, pánové, poznali na vlastní kůži. Dámy, svým partnerům to nevyčítejte. Oni za to totiž nemohou. Na vině je hormon zvaný prolaktin, který začne po dosažení vyvrcholení produkovat endokrinní systém. A to muži nijak neovlivní a zkrátka usnou. Co se dá dělat…

magazin.cz

 

Orgasmu údajně dosahují všichni primáti. A to nejen samci, ale také samičky. Vědecky bylo třeba prokázáno vyvrcholení u samiček makaků. Opice druhu bonobo jsou zase proslulé tím, že si užívají pohlavní styk doslova každý s každým nehledě na pohlaví. Pozoruhodným faktem je, že samice bonobo prožívají orgasmus hlavně během lesbického styku. Samičky se mezi sebou tedy dokáží lépe uspokojit.

 

Klitoris je vlastně něco jako malý penis. A to se vším všudy. Dokonce má mnohem více citlivých nervových zakončení než penis. Proto mohou ženy při dráždění klitorisu zažít velmi intenzivní orgasmus.

magazin.cz

 

Roku 1981 dostala část ženského klína své pojmenování. Jednalo se o bod G, který objevil a popsal již o několik let dříve jistý doktor Gräfenberg. Záhadné místečko lékař studoval celé roky. A dodnes se odborníci přou, zda bod G vůbec existuje, nebo ne.

 

Doktor Gräfenberg se věnoval také studiu ženské ejakulace, kterou podrobně popsal. Ženská ejakulace souvisí s tzv. Skeneho žlázami, které právě ejakulát produkují. Jedná se o čirou tekutinu bez chuti a bez zápachu, která obsahuje hlavně cukry. Skeneho žlázy můžeme přirovnat k mužské prostatě.

magazin.cz

 

Ženský orgasmus je jakousi hříčkou přírody. Pohlavní orgány vznikají během embryonálního vývoje nejprve v samičí podobě a následně se druhotně přemění na samčí. Ovšem pouze samci potřebují k rozmnožování dosáhnout orgasmu. Evoluce však udělala své, a orgasmus tak mají i samičky.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1