Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Nebinární člověk / foto: shutterstock

Nebinární lidé se už objevují i mezi celebritami

Označení „nebinární“ je jednou z kategorií genderu. Co to vlastně znamená a kdo ze slavných osobností se k tomuto pojetí hlásí?

Kdo je nebinární osobnost

Velmi zjednodušeně řečeno se nebinární osoby necítí být ani mužem ani ženou. Jde o stav genderové neutrality, kdy se člověk neidentifikuje se žádným pohlavím, případně si přeje mít možnost mezi oběma rody volně přecházet. Nebinární lidé současně gender z pohledu psychologického žádným způsobem neztotožňují se svým fyzickým pohlavím. Podle odborníků se může jednat o stav dočasný, ale i o trvalé vymezení vlastní identity. Současně psychologové upozorňují na fakt, že nebinární osobnosti historicky existovaly mnohem dříve, než se tento jev ukotvil ve všeobecném povědomí. Zkrátka snaha o extrémy a odlišnosti tady byla i kdysi.

Vzhledem k tomu, že současná společnost se stává stále více tolerantní a respektuje stále více nepochopitelných a proti přírodě jdoucích výmyslů, mnoho lidí se již neobává ke své nebinární identitě otevřeně přihlásit. Může se proto zdát, že jich přibývá.

Pochod na podporu nebinárních jedinců
Pochod na podporu nebinárních jedinců – Zdroj: Dave Smith 1965 / Shutterstock.com

Kdo ze slavných se hlásí ke genderové neutralitě

Nebinární osobnosti se objevují i mezi celebritami. Ke slavným osobnostem, které v poslední době podstoupily tento "coming out", patří například Demi Lovato. Při pohledu na její fotografie je s podivem, že zrovna tato krásná žena se ženou být necítí, je jí totiž rozhodně co závidět.

Jako nebinární se také profiloval herec Elliot Page, známý dříve jako Ellen Page. Později se však herec začal hlásit k mužské identitě. V zahraniční se k označení nebinární hlásí otevřeně i australská modelka Ruby Rose, anglický zpěvák Sam Smith nebo nebo americká herečka Asia Kate Dillon. Také v Česku se objevují nebinární osobnosti, veřejností rezonoval případ například aktivistky/aktivisty Alžbětka. Z veřejně známých osob se nicméně zatím nikdo ke genderové neutralitě nepřihlásil.

Demi Lovato
Demi Lovato – Zdroj: Tinseltown / Shutterstock.com

Nebinární osobnosti v českém kontextu

Ostatně samotná čeština jako jazyk genderově vyhraněný značně tento posun komplikuje. V angličtině se pro označování nebinárních lidí používá zájmeno they neboli oni. V češtině by tak bylo možné nahradit rod i onikáním. Někteří se však kloní spíše ke střednímu rodu. První průkopníci mezi nebinárními osobnostmi se tak zatím musejí potýkat i s nepochopením a není se čemu divit. Přirozenost zatím zkrátka vede nad módními trendy a pokusy o snahu být něčím výstřední či zajímavý/á.

 

Zdroje:

https://transequality.org/issues/resources/understanding-non-binary-people-how-to-be-respectful-and-supportive

https://www.minus18.org.au/articles/i-just-came-out-as-non-binary-here's-what-that-means

 

Nebinární lidé se bohužel objevují i mezi celebritami

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!