Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Bolestivý rozchod / foto: shutterstock

Jak se vyrovnat s rozchodem? Objevte znovu sami sebe

Prožíváte rozchod a přemýšlíte nad tím, jak se s ním co nejsnadněji vyrovnat? Rozchod je vždy těžkou životní událostí, a i když na období po rozchodu neexistuje univerzální recept, můžete se inspirovat alespoň některým tipy.

Dejte tomu čas jako u fyzického zranění

Když se s někým rozejdete, zejména po dlouhodobém vztahu, nemůžete očekávat, že vaše nepříjemné pocity zmizí hned jako mávnutím čarovného proutku. Odborníci proto doporučují přistupovat k rozchodu stejně jako k fyzickému zranění. To znamená, že se jedná o emoční zranění, které potřebuje stejnou péči, jako je tomu u fyzického zranění. Rozhodně se tedy nestresujte tím, že nedokážete ihned stoprocentně fungovat a netrestejte se za to, že vám nejde na vše hned zapomenout. Buďte k sobě laskaví a nechte tomu čas, protože jak se říká, čas všechny rány zhojí. Nezapomeňte se trochu rozmazlovat, relaxovat a dodržujte zdravou životosprávu. Uvidíte, že se tato péče brzy projeví i na vaší psychice.

Bolestivý rozchod
Bolestivý rozchod – Zdroj: Shutterstock.com

Po rozchodu se obklopte přáteli

I když je jasné, že můžete mít po rozchodu potřebu být o samotě, abyste se se situací mohli dostatečně vyrovnat, nezapomeňte ale také zůstat společenský aktivní. Někdy to není snadné, ale nakonec to na vás může mít velmi pozitivní vliv. Když se obklopíte svými přáteli či rodinou, dostanete opět pocit, že jste milováni, přijímáni a podporováni. Přijdete na jiné myšlenky, dozvíte se nejrůznější pohledy na vaši situaci, dostanete novou inspiraci a nápady. Vaši blízcí vám zkrátka zlepší náladu a pomohou vám se nad celou situaci povznést. Proto nebuďte po rozchodu každý den o samotě, ale dopřejte si také čas v příjemné společnosti.

Objevte své pravé já

V dlouhodobém vztahu se často stává, že jsme tak pohlceni naším partnerem, že se věnujeme stejným koníčkům, kterým se věnuje on, přebíráme od něj jeho názory i postoje k životu. Možná to nejsou ani naše vlastnosti, nýbrž jsou to převzaté věci, kterými jsme se nechali ovlivnit. Proto je dobré se po rozchodu věnovat hlavně svému vlastnímu sebepoznání a zkrátka si ujasnit, zda to, čím jste se doposud v životě zabývali, bylo opravdu vaše, nebo zda to byl spíše životní styl vašeho partnera. Zkuste si na tyto otázky odpovědět.

Najděte své pravé já
Najděte své pravé já – Zdroj: Shutterstock.com

Pusťte se do nových věcí

Vyzkoušejte si věci, které jste si vždy přáli vyzkoušet, zatímco váš partner k těmto věcem nakloněn nebyl. Například vycestujte do nějaké zajímavé země, kterou jste vždy chtěli navštívit, vyzkoušejte nějaký nový koníček, který vás už roky zajímá, nebo třeba změňte práci či osobní image. Možná zjistíte, že jste to nyní konečně vy a také, že jste daleko spokojenější. Tento pocit je skutečně k nezaplacení a vám potom nezbyde nic jiného než konstatovat, že ten rozchod měl přeci jen svůj význam a vlastně vám byl ku prospěchu.

 

Zdroj:

https://www.zeny.cz/vztahy-a-rodina/jak-se-vyrovnat-s-rozchodem-a-naucit-se-zas-zit-6977.html

Jak se vyrovnat s rozchodem? Objevte znovu sami sebe

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!