Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Móda pod kalhotkami / foto: Shutterstock

Stará antikoncepce: trus a vykuřování pochvy

Nedávno se v médiích objevila zpráva o antikoncepčních účincích citrónové šťávy, která se má na vatovém smotku zavádět do pochvy. Už se také našla řada lidí, kteří pečlivě před souloží vymačkávají citrony.

Rozhodně to ale není žádná novinka. Roztok z citrónové šťávy a mahagonových lusků používaly už v roce 1502 ženy na ostrově Martinik jako antikoncepci. Určitý účinek tato šťáva má, dokáže poměrně slušně omezit pohyb spermií. Ale jako spolehlivou metodu k zabránění otěhotnění ji rozhodně využít nelze.

 
Už ve starém Egyptě…

Pokusy zabránit těhotenství sahají do mnohem starších dob, než je ta naše. Už ve starém Egyptě zkoušeli oddálit založení rodiny. S větším, či menším úspěchem. Používali k tomu přitom poměrně zajímavé prostředky.

 

Například takový krokodýlí trus. Pokud by se to někomu zdálo příliš odpudivé, další zaručenou egyptskou metodou byla pasta vyrobená z včelího medu. Jako doplněk přitom používali Egypťané vykuřovací techniku, konkrétně zapálenou směsí vonných bylin vykuřovali ženskou pochvu.

 

Egypťané zkoušeli také kamínky, které měly třením o sebe zahubit spermie. Těžili také z velké znalosti bylin, využívali rostliny se spermicidními účinky pro výroby jakýchsi tampónů bránících početí.

 
Úspěšná Kleopatra

Královna Kleopatra používala olivový olej. Míchala ho s olejem cedrovým a kadidlem. Nejspíše to byla poměrně účinná antikoncepce, neboť i díky této alchymii byla za život těhotná jen třikrát.

 

Ani islám ve vynalézavosti v oblasti pozdržení rodičovství nezůstal nikterak pozadu. V okolí iránského Teheránu používali třeba kapustu, trus (tentokrát ovšem místo krokodýlího ten sloní), smůlu ze stromů nebo ušní maz zvířat.

 

Ve starověké Číně zase ženy užívaly olovo a rtuť, taková „antikoncepce“ je mohla zabít či zdravotně výrazně poškodit. I přesto to riskovaly, aby předešly nechtěnému těhotenství a tím i vyloučení ze společnosti.

 
Amulety, pověry

Vedle toho existovaly samozřejmě kupy amuletů, které měly ženám pomoci. Ženy tak v minulosti mělo ochránit třeba žebro černé kočky či sušené pohlavní orgány, věřily také ve spolehlivost čar a kouzel. Třeba taková pověra, že je žena ochráněna, když před sexem plivne do tlamy žábě, je skutečně úsměvná…

 

V to věřily i české ženy v historii. Stejně tak existovalo například i doporučení, že těhotenství zabrání, pokud žena před milováním pozře několik vos. A pozor, živých! S takovým receptem od svého gynekologa by nejspíš moderní žena běžela zavolat doktora Chocholouška.

 

Oproti těmto metodám se zdá být citrónová šťáva vcelku neškodná, ale určitě se na její účinky nespoléhejte.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 255