Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Japonky se bez dohazovače nevdají

Rodiče mladých Japonců jsou zvyklí vodit své dospělé děti za ručičku. Od shánění protekce při přijímacích zkouškách na vysokou školu po hledání práce.

To jim ale nestačí, a tak se rozhodli, že budou svým odrostlým ratolestem zprostředkovávat i manželství jako za starých časů.

Japonci tradičně pečují o děti velmi zodpovědně až do doby, kdy se vdají nebo ožení. Jejich potomci ale zůstávají v rodných domech stále častěji déle, než bývalo zvykem. Rodiče začínají panikařit a ve stále větší míře organizují hromadné seznamovací akce v hotelích a konferenčních centrech.

Mladá generace Země vycházejícího slunce má často problémy s hledáním zaměstnání a je proto odkázaná na pomoc rodičů déle než v minulých desetiletích. Procento svobodných po třicítce se také neustále zvyšuje.

Může za to ekonomika. A rodiče...
Sňatkový poradce Michiko Saito vede svou agenturu pořádající seznamovací večírky už od roku 2000.

"Chodilo za mnou tolik rodičů pro radu, že jsem pro ně začal pořádat party, kde by si mohli o svých problémech promluvit," říká a dodává: " Lidé, kteří se berou z lásky, mají obrovské štěstí. Dohazování není o vášnivé zamilovanosti, ale o pomalém vývoji vztahu."

Profesor Masahiro Yamada, odborník na rodinu z univerzity v Chuu, připisuje pokles počtu manželství ekonomické nejistotě a delší podpoře mladých ze strany rodičů.

"Když musíte odejít z domova a starat se sám o sebe, jako je tomu v Evropě nebo Spojených státech, řídíte se heslem ´ve dvou se to táhne líp´, což je přirozené," vysvětluje. Zvláště ženy prý očekávají, že jejich manželé budou pohlední a bohatí natolik, že jim nahradí tatínkovu šekovou knížku.

Nezavděčí se jim
Rodiče pak obrážejí dohazovačské večírky, i když z toho nejsou dvakrát nadšení.
"Chodím na ty akce kvůli mé dceři, ale člověk se jí nezavděčí," vykládá jedna z matek, která si nepřála být jmenovaná.

"Je mi to trochu proti srsti, ale když nechci, aby zůstala do smrti svobodná, nic jiného mi nezbývá."

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 91