Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Léto, čas sexuálních katastrof

Letní lásky, letmá setkání na dovolených, vášnivé noci na pláži, cestou z párty, ale jaké překvapení může nastat po návratu z dovolené!

V lepším případě to skončí návštěvou u gynekologa, polykáním nějakých tablet, mazáním postižených míst. Ale následky mohou být i horší a v některých případech dokonce fatální.

Malé opomenutí
Krásné letní dovolené si užívala i pětadvacetiletá Lída, dokud jednou hloupě nezariskovala. Následky ji potom donutily o svém životě více přemýšlet. „Toho kluka mi představil jeden kamarád. Znáte to, kamarád, kamarádka... hezky jsme pokecali, pak šli spolu na hotel a pili až do rána.“ Tak popisuje svou letní lásku.

„Brala jsem antikoncepci, takže jsem věřila, že otěhotnění nehrozí. On v pokoji bohužel kondom neměl a já si řekla, že to bude OK. Vypadal jako slušný kluk, že by byl nemocný, to mě vůbec nenapadlo. Byla jsem taky hodně opilá, skvěle jsme se bavili a realita... to byl jiný svět.“

Když se po třech týdnech vrátila z dovolené, cítila silné pálení při močení a později si všimla i zelenožlutého výtoku. "Byla jsem sice trochu vystrašená, ale ignorovala jsem to a doufala, že to přejde,“ vypráví. Nakonec se přeci jen vypravila k lékaři, kde ji čekalo nepříjemné překvapení. Diagnostikovali jí totiž kapavku.

Zachovala se zodpovědně a zavolala své prázdninové lásce. „Byl v šoku, ale nakonec k doktorovi šel. Pořád nemůžu uvěřit tomu, jak jsem byla hloupá,“ lituje své opomenutí. „Není přeci nic jednoduššího, než si nasadit kondom.“

Kondom – pomalu vzácnost
Takové zážitky nebývají při letních dovolených ojedinělé. Třeba britský deník Metro uvedl výsledky ankety, kde ze dvou tisíc účastnic celá třetina přiznala, že během dovolené v posledních dvou letech spala minimálně se dvěma muži. A jiná studie poukazuje na to, že 40 % lidí si při náhodném sexu nevezme kondom.

Doktorka Petra Boynton říká, že na dovolené není nic výjimečného zapomenout na prezervativ. Je to mnohem běžnější jev než během zbytku roku.

„Na dovolené jste mnohem více uvolnění a vypadnete z běžné rutiny. Také se pije více alkoholu nebo se berou drogy. To se pak velice snadno stanou věci, které byste normálně neudělali,“ vysvětluje příčiny takové prázdninové nezodpovědnosti.

Jak tomu zabránit?

  • Vždy sebou noste kondom. Dokonce i tehdy, když jste rozhodnutí, že se budete chovat slušně. Pár drinků na pláži udělá s takovým předsevzetím divy.
  • Pokud kupujete kondom v zahraničí, dávejte přednost těm, které jsou vyráběny v Evropské unii.
  • Skladujte je na suchém, chladném místě. Jsou vyráběny na bázi olejů a dlouhodobé působení vedra je může poškodit.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 175