Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Manuál pro věrné: jak přežít nevěru!

Máte pocit, že byste nepřežili nevěru? Věrnost považujete za absolutní nezbytnost? Jenže... Partnerské vztahy se málokdy vyvíjí tak, jak si je nalinkujeme. Má jedna malá nevěra moc zničit vztah?

Je možné, že jste skutečně natolik racionální osobou, že máte tendenci řídit své vztahy především rozumem a oblast citů vytěsňujete. Vy sami považujete nevěru za zradu a zakládáte si na tom, že důvěru ve vztahu svými románky nenarušujete. To stejné ovšem očekáváte i od partnera.

 

Myslíte, že se odkáže ovládat stejně jako vy? Základem vztahu je důvěra. Přesto buďte připraveni, že se ve vašem vztahu mohou objevit i nepředvídané události. Jak s nimi naložíte? Jestliže se dozvíte o partnerově jednorázové nevěře, jak se zachováte?

 

Stalo se a vy to víte. Samozřejmě vás to moc bolí a partnera v tu chvíli asi nenávidíte, přinejmenším se vám hnusí... Jaká pravidla dodržet, aby jste situaci ještě nezhoršila?

1. Nestyďte se vyjádřit emoce

Vyřvat a vybrečet ze sebe vztek nemusí být v takové chvíli žádné tabu. Jedno pravidlo byste ale při tom dodržet měli - nezatahujte do partnerovy nevěry okolí, rodinu v žádném případě.

2. Žádná unáhlená rozhodnutí

Samozřejmě máte chuť spálit mosty, s partnerem se rozejít, možná máte chuť se pomstít. V danou chvíli máte zkrátka docela zaslepené oči a s největší pravděpodobností byste toho, co učiníte v afektu, velmi litovali. Nečiňte proto žádná konečná rozhodnutí.

3. Tak co, užil(a) sis to?

Zřejmě budete mít chuť se vyptávat na podrobnosti, jde jen o sebezraňování, které vás před partnerem navíc poníží. Nevyptávejte se na podrobnosti, bez nich snadněji zapomenete a odpustíte.

4. Nenuťte je, aby vám řekli, „proč“ to udělali

Pokud se váš partner ocitne ve víru výmluv a zdůvodňování, jasně mu řekněte, že vás žádné výmluvy nezajímají. Situaci již sebelepší výmluva nezmění a vaše vnímání partnerovy nevěry to sotva zmírní. Žádné zdůvodnění není dost dobré a jejich poslouchání by vás mohlo ještě více rozohnit.

5. Stanovte si jasné mantinely

Jednorázová nevěra může být skutečně ojedinělým pokleskem, který, ač vám způsobí mnoho bolesti a ponížení, je časem omluvitelný a je možné se s ním vyrovnat. Situace by se ale neměla opakovat. Učiňte opatření, aby se situace neopakovala a dejte partnerovi jednoznačně najevo, jaké jsou vaše podmínky a za jakých definitivně ztrácíte zájem ve vztahu setrvávat.

6. Chcete-li se s nevěrou vyrovnat, komunikujte spolu

Základem pro překonání jednorázové nevěry, která byla pro partnera jen úletem, ze kterého se rychle vzpamatoval, je komunikace. Mluvte spolu především i o jiných věcech a nenechejte se zahltit tématem nevěry, i když budete mít pocit, že je všudypřítomné.

7. Myslete na budoucnost

Přestože budete mít tendenci se neustále v myšlenkách zaobírat tématem nevěry a vracet se k minulosti, zkuste svá témata přesměrovat a – hovořit především o budoucnosti. Co budete společně dělat? Jak krizi překonáte?

8. Dělejte společně věci jako dřív

Chcete-li spolu zůstat, snadněji na nepříjemnou zkušenost ve vašem vztahu zapomenete, když spolu budete dát trávit volný čas jako dříve a nebudete se vyhýbat společným aktivitám. Snažte se podnikat společné věci, které jsou vám příjemné.

9. Poraďte, jak si mohou získat vaši důvěru

Pokud to jde, dohodněte si způsob, jakým může záletník (záletnice) získávat zpět vaši důvěru. Vysvětlete, že to pro vás není jednoduché chovat se jako dříve, jako by se nic nestalo, umožněte ale opět navození důvěry ve vztahu.

10. Žádné manipulace

Všechny dohody, které spolu s partnerem učiníte v zájmu zlepšení vašich vztahů a obnovení důvěry, musí být bez nátlaku a splnitelné pro obě strany. Manipulace jsou nepřípustné.

11. Plnění dohod bez výhrad

Na druhou stranu, pokud se již dohodnete na určitých pravidlech, která vám pomohou opět k zdravému partnerskému soužití, je nezbytné, aby byly dohody plněny bez výhrad. Jinak by se ještě více nabourala důvěra mezi vámi, vysvětlete proto partnerovi, jak je pro vás nyní důležité plnění toho, na čem jste se domluvili.

12. Nebojte se vyhledat odborníka

Může se to stát každému - bludný kruh výčitek a napadání. Pokud se vám bude zdát, že situace je neřešitelná, vyhledejte odbornou pomoc.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 361