Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ta pravá / foto: shutterstock

Lékaři už umějí léčit zlomené srdce

Vědci přišli na to, jak léčit klinicky zlomené srdce. Při tomto stavu se nejedná jen o zármutek - citový stres totiž může způsobit i smrt.

Američtí lékaři studovali 70 pacientů se "syndromem zlomeného srdce", což je lékařskou vědou uznávaný stav spojovaný se stresujícími nebo emočně náročnými zážitky. Ačkoliv 20 procent těchto pacientů bylo kriticky nemocných, lékařům se podařilo všechny vyléčit. Zabral aspirin nebo kombinace léků na srdce.

Projevuje se jako infarkt
Jak uvádí BBC, syndrom zlomeného srdce, v lékařské terminologii známý jako Takotsubeho kardiomyopatie, byl popsán japonskými vědci na počátku 90. let. Projevuje se podobně jako infarkt, tedy bolestí na prsou a lapáním po dechu, ale je dočasný a pokud je rychle léčen, následky se dají zvrátit.

Přibližně 67 procent pacientů, které lékaři z Rhode Island zkoumali, zažilo těsně před nástupem symptomů nějaké citové trauma. Šest pacientů se dostalo do stavu šoku a tři měli abnormální srdeční rytmus.

Zdá se, že nejvíce syndrom zlomeného srdce postihuje starší ženy - tvořily dvě třetiny pacientů s tímto syndromem. Nejedná se o lehký stav: pětina pacientů vyžadovala intenzivní péči. Narozdíl od lidí s infarktem však léčba beta blokátory, ACE inhibitory a aspirinem zcela omezila poškození srdce.

Jen málokdy smrtelný, pokud...
"Ačkoliv toho o syndromu zlomeného srdce ještě pořád hodně nevíme, alespoň jsme zjistili, že je jen málokdy smrtelný. Tedy pokud se podaří pacienty během prvních 48 hodin léčit, dát na dýchací přístroj a vůbec užít prostředků pohotovostní medicíny," říká doktor Richard Regnante, který výzkum vedl.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 224