Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Afrodiziaka. Která mohou způsobit smrt?

Co pomáhá stimulovat naši chuť k sexu? Jaký byl tajný tip Markýze de Sade na španělské mušky, které mohly posloužit jako afrodiziakum, ale i přinést smrt? Proč se chřest nesměl jíst v přítomnosti mladých jeptišek?

Vydejme se a lákavou cestu za historií afrodiziak, kterou až do současnosti stále provázejí otazníky, zda vůbec zázračná afrodiziaka existují a mají schopnost probouzet v nás nečekanou chuť k sexu...

Známá neznámá afrodiziaka
Slovo afrodiziaka bude málokomu neznámé. Co si ovšem jako afrodiziakum představit a jaké účinky mohou mít? Pojem zahrnuje v podstatě všechny pochutiny, vůně a chutě, které zvyšují chuť k sexu. Proto sem řadíme celou řadu různých potravin i látek. Každá z nich může působit na organismus jinak:

  • Větší prokrvení pohlavních orgánů (česnek, kapary, petržel)
  • Blahodárný účinek na psychiku (meduňka, levandule)
  • Močopudný účinek = dráždění pohlavních orgánů (paprika, petržel, pepř, celer, kopřiva)
  • Euforizující účinek (alkohol)
  • Stimulace centrálního nervového systému (datle, celer, sezam, saturejka, šalvěj)

Mušky Markýze de Sade
V historii se k výrobě afrodiziak používalo především přírodní materiály jako kořeny z bylin, listy a plody. Z říše zvířat jsou pak nejznámější tzv. španělské mušky, které jsou jako afrodiziakum určeny pro muže i ženy.

Natírají se jimi intimní místa nebo se kapají pod jazyk. V tomto případě se musí velmi důsledně dodržovat dávkování. Předávkování může skončit i smrtí. Výtažek ze španělských mušek užíval k zlepšení svého sexuálního života i slavný Markýz de Sade.

Dračí kosti, zuby nebo krápníky jako symbol mužství

Jako afrodiziakum naši předci využívali i vzácné nerosty. Jednalo se především o představitele královských rodin, kteří si nechávali rozemlít drahé kameny např. rubíny, diamanty, smaragdy apod. Asijské kultury pak vyznávaly jako afrodiziakum dračí kosti a zuby. Krápníky vyrůstající ze dna jeskyní pak symbolizovaly ztopořené penisy.

Je libo ústřice až do postele?
Nejvíce spjata jsou však afrodiziaka s kuchyní. Například v 19. století se ženichům podával chřest, protože jako afrodiziakum ho používali již Egypťané. Ve stejném období bylo zakázáno ho pojídat v penzionech, které vedly mladé jeptišky. Nejznámějším afrodiziakem jsou však bezpochyby ústřice. Doporučuje se je jíst hlavně čerstvě a za syrového stavu.

Dříve opium, dnes extáze
Jako afrodiziaka se dnes, ale i v minulosti používaly dokonce i drogy. Již Marco Polo při svých výpravách zaznamenal, jak v Persii v hojných dávkách užívali opium. Dokonce se tam nacházely i tzv. opiové salóny, kde se přidávala tato droga do různých nápojů.

V současné době spíše mladší generace sahá po extázi, která má podobný tělesný efekt jako drogy se stimulačním efektem.

Čeká vás nekonečná vášeň, nebo zdravotní potíže?
Ať už si zvolíte pro zlepšení svého sexuálního zážitku kterékoliv z těchto afrodiziak, nejdříve si důkladně zjistěte všechny podrobnosti, protože nesprávné použití může v lepším případě způsobit průjem a v nejhorším až smrt. Základní podmínkou při jejich používání je to, že nesmí škodit lidskému zdraví.

A co na to odborníci?
Jakkoliv mohou mít nejrůznější látky podpůrné a stimulační účinky, zázraky od nich skutečně očekávat nemůžeme. Pro dobrý sex doporučují sexuologové spíše než zkoušení netradičních látek a potravin tradičně čtyři věci:

  • Touhu a lásku
  • Pohodu a dobrou náladu, kterou si můžete vytvořit i po dobré večeři nebo sektem s jahodami
  • Dobrou tělesnou výkonnost
  • Vhodné množství pohlavních hormonů

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 54