Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Orální sex způsobuje rakovinu?!

Je to skutečnost, kterou by většina mužů, ale samozřejmě také žen nejraději nevěděla.

Bohužel se zdá, že je tomu skutečně tak. Orálním sexem se doopravdy přenáší nebezpečný virus, který může způsobovat některé druhy rakoviny krku.

Horší než cigarety
Jedná se o takzvaný HPV virus, jenž je v otázce působení rakoviny dokonce ještě nemilosrdnější než cigarety nebo alkohol, a to až o sedmdesát procent. Situace je tedy opravdu vážná!

Americká studie více jak tří stovek lidí navíc dokázala, že ve výrazně větším nebezpečí jsou lidé se šesti a více partnery. Ti v sobě virus přenášejí s devětkrát větší pravděpodobností.

A ti, kdo se virem už infikovali, mají dvaatřicetinásobně větší šanci, že se jim v těle vyvine rakovina. HPV je ostatně příčinou sedmdesáti procent krčních rakovin.

Možná i líbáním
Vědci tvrdí, že na to, aby byly závěry studie skutečně hodnověrné a neprůstřelné, budou muset provést další a o poznání podrobnější testy. Největší pravděpodobnost přenosu je přitom orálním sexem. Nemohou ale vyloučit ani přenos pouhým líbáním.

Ti, kdo jsou virem nakaženi, nemají ve většině případů žádné symptomy a obvykle ani nepotřebují žádnou léčbu. Problém nastává teprve tehdy, kdy se z viru stane nádor.

Je to nepříjemné, ale sex má další značné riziko. A už asi neplatí, že ten orální je bezpečný...

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1 223