Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Nůž / foto: shutterstock

Ochrana před AIDS? Obřízka

Muži, kteří podstoupili obřízku, jsou chráněni proti viru HIV. Stejný zákrok ale ke zklamání vědců neúčinkuje u žen.

Obřízka je efektivní ochranou před onemocněním AIDS pro muže. Ženy z ní mohou mít výhody jen nepřímo, protože přenos viru se díky ní obecně redukuje. "Jsme zklamaní, protože naše pokusy neprokázaly prevenci u žen, jak jsme předpokládali na základě předchozích studií," prohlásila Dr. Maria Wawer z Univerzity Johna Hopkinse v americkém Baltimore.

Ta prováděla výzkum ve spolupráci s kolegy v Ugandě. Jejich bádání bylo zastaveno, nicméně přesto přineslo své výsledky. Ukázalo se, že předkožka mužského penisu obsahuje buňky, které jsou velmi náchylné k infekci virem HIV. Její odstranění obřízkou ztěžuje viru cestu do organismu.

Obřízka ženám nepomáhá
Vědci sledovali 922 neobřezaných infikovaných mužů, z nichž někteří okamžitě po zahájení výzkumu obřízku prodělali. Ostatní podstoupili tento zákrok po dvou letech. Zároveň pozorovali 163 žen, které měly s některými z nich sex.

"Obřízka nesnížila riziko přenosu viru HIV u partnerek infikovaných mužů," uvádí se ve zprávě týmu Dr. Wawer, uveřejněné v časopise Lancet Medical Journal.

Podle ní tak stále zůstává jedinou efektivní ochranou kondom, a to nejen při prevenci AIDS, ale i ostatních pohlavně přenosných nemocí.

Odborníci ale tvrdí, že obřízka je přesto efektivní, protože snižuje nebezpečí, že se nakazí muž, který by potom mohl nebezpečný virus přenášet dál na své partnerky.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 205