Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Co dělat, když je místo lásky trápení?

Ne vždy bývá partnerství procházkou růžovým sadem. Často žijeme v partnerském vztahu, který nás spíše vyčerpává, než by byl pro nás zdrojem radosti. Máte vůbec na to, abyste náročný vztah ustála?

Není to jako kdysi – to ale není vše
Mnoho žen žijících v trvalejším partnerství zjišťuje, že jejich vztah nejen není takový, jaký si jej kdysi představovaly, ale navíc pro ně představuje poměrně náročnou stresovou záležitost. Jejich partner bývá mrzutý, mívá různé nálady, odmítá společné aktivity, neúměrně velké množství času naopak tráví se svými přáteli a sportovními aktivitami na úkor rodiny, stal se workoholikem a celé dny tráví v práci, nebo se téměř o všem týkajícím se rodiny a partnerky vyjadřuje negativně.

Spojuje nás toho dost, ale už si nerozumíme

Vedle toho ale mívá i „světlé okamžiky“, kdy si žena uvědomuje, že ať už je její partner jakýkoliv, prožila s ním celou řadu let, mají za sebou společné zážitky, spojují je děti. Mnohdy spojení dvou partnerů představují také společné závazky, práce, rodinná firma či majetek. To všechno mohou být důvody, pro které žena zůstává i v partnerství, které její partner svým způsobem „kazí“ a se kterým je přinejmenším obtížné vyjít.

Zůstat, nebo jít?
Ženy žijící v podobném svazku se tak dříve nebo později ocitnou před rozhodováním, zda zůstat, či odejít. Mnohdy vyhledají i psychologa, aby jim pomohl řešit náročnou situaci. Jestliže nakonec dospějí k rozhodnutí, že se stávajícím partnerem zůstanou navzdory jeho nevhodnému chování, zvyklostem, které ji trápí, nebo ztěžují organizaci rodinného života, je dobré si uvědomit, že ne všechny ženy jsou na partnerství s problematickým partnerem připraveny.

Mít jiné zdroje radosti
Ať už je tím, co nás stresuje, cokoliv, vždy lépe zátěžové situace zvládáme, umíme-li se stresem zacházet a máme-li v životě z čeho se radovat. Žena, která prožívá ne příliš uspokojivý partnerský vztah, by se proto měla zaměřit právě na to pozitivní, co její život přináší – i s tím, že bude nutné smířit se s faktem, že hlavním zdrojem pozitivních zážitků v jejím životě nebude samotný partner, ani partnerský a rodinný život, jak si mnoho žen primárně představuje.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 111