Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Sex jako lék. Co všechno umí?

Když vás zrovna popadne chuť na sex, asi zrovna nepřemýšlíte o podpoře imunity nebo o spalování kalorií.

Přitom je potvrzena teorie, že zdravý sex rovná se zdravý život. Podle sexuálního terapeuta lékaře Joye Davidsona o zdravotních účincích sexuálního života mnoho lidí ani neví. Je proto pro ně často překvapující, když se dovídají, co všechno může sex ze zdravotního hlediska ovlivnit.

Sex zbavuje napětí
Že sex zbavuje stresu a napětí, většinou podvědomě vnímáme. Vědci ze Skotska dokonce provedli výzkum na 24 ženách a 22 mužích. Vedli přesné záznamy o jejich sexuální aktivitě. Potom je vědci podrobili stresové situaci. Museli například hovořit na veřejnosti, zvládat pracovní úkoly v rekordním čase nebo podstupovat jiné stresující situace. Současně vědci zaznamenávali hodnoty jejich krevního tlaku. Ti, kteří měli pohlavní styk, reagovali na stres lépe, než ostatní účastníci výzkumu, kteří sex neměli.

Sex podporuje imunitu
Pokud provozujete sex aspoň jednou týdně, měli byste mít podle vědců také lepší imunitu. V těle se totiž tvoří větší množství protilátky tzv. imunoglobulinu A nebo IgA, která vás může ochránit před nachlazením nebo před různými infekcemi. Vědci z Pensylvánské Univerzity odebrali tamějším 112 studentům sliny. Ti, kteří měli větší frekvenci sexu, tedy aspoň jedenkrát nebo dvakrát týdně, měli v slinách větší množství imunoglobulinu IgA.

Sex pomáhá spalovat kalorie
Během třiceti minut sexu spálíte více jak 85 kalorií. Nemusí se vám zdát moc, ale když vezmete v úvahu, že na 100 kalorií musíte uběhnout v průměru půl druhý kilometr, tak to vůbec není k zahození. Navíc se jedná o spojení příjemného s užitečným. Mnoho lidí by si raději zvolilo sex jako pohybovou aktivitu místo každodenní vycházky nebo hodin v posilovně.

Sex zlepšuje kardiovaskulární zdraví
Zatímco starší lidé se obávají, že úsilí vynaložené při sexu může způsobit mozkovou mrtvici, angličtí vědci si myslí pravý opak. V prestižním medicínském časopise uveřejnily výsledky výzkumu, který vyvrátil, že by snad mozková příhoda byla spojena se sexem. Celkem bylo vyšetřeno 914 lidí. Současně také vědci zjistili, že sex minimálně jednou týdně snižuje riziko srdečního infarktu.

Sex zvyšuje intimitu
Orgasmus zvyšuje hladinu oxytocinu. Jedná se o hormon, který způsobuje větší pocit důvěry a navozuje mezi partnery pocit intimity a sounáležitosti. Podle výzkumu vědců z Pittsburské Univerzity se u 59 vybraných žen zvyšovalo množství oxytocinu po každém orgasmu. Tento hormon je spojován ale také s velkorysostí. Lidé, kterým byl oxytocin podáván, měli větší pochopení pro své okolí a dokonce investovali velké částky peněz ve prospěch lidí ve svém okolí.

Sex snižuje bolest
Tato skutečnost je přikládána také oxytocinu. Ve studii zveřejněné ve Věstníku experimentální biologie a medicíny, 48 dobrovolníků, kteří vdechovali oxytocinovou páru a měli pořezané prsty, cítili menší bolest. Oxytocin je totiž také hormonem, který se tvoří u žen před porodem a po porodu, způsobuje snazší průběh porodu a usnadňuje matce láskyplné přijetí svého potomka.

Sex zpevňuje svalstvo v oblasti pánve
Ženy, které provádějí cviky na posílení svalů v oblasti pánve a zároveň mají pravidelný sex, mají velkou šanci, že nebudou muset snášet nepříjemnosti spojené s inkontinencí. Mimovolný únik moči dokáže velmi negativně ovlivnit kvalitu života, a pro předcházení inkontinenci je důležité právě zpevňovat svaly pánevního dna.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 146