Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Syndrom mrzutého muže není mýtus

Syndrom mrzutého muže není žádný mýtus. Jedná se o problém, který může postihnout i muže středního věku, který způsobí, že život s ním se stane téměř nesnesitelným, aniž by však většinou okolí byly známy skutečné příči

Týká se i mužů ve středním věku
Syndrom mrzutého muže nepostihuje zdaleka jen nerudné starší muže, kteří se chovají, jako by jim žena a děti byly jen na obtíž. Může postihnout i muže ve středním věku. Přitom příčiny bývají různé, mohou být fyziologického, sexuálního či psychického původu, mohou se ovšem objevit také v souvislosti se stresem, nemocí či změnami v životním stylu.

Rebelové bez příčiny
Muž se chová bez příčiny nepříjemně, je často agresivní, podrážděný a netrpělivý. Jeho chování trápí nejvíce blízké okolí, především děti a partnerku, která vnímá chování svého muže osobně a často prožívá vedle něj velmi bolestné období, aniž by chápala, o jaký problém se jedná. Příznaky jsou podobné andropauze, tedy určité obdobě ženské menopauzy, kdy muž náhle pociťuje obavy ze své budoucnosti, úzkost, zda bude stále zdravý, sexuálně výkonný i profesně úspěšný.

Vztek zakrývá pochybnosti a úzkost
Příznaky syndromu mrzutého muže se sice projevují spíše podrážděností, nervozitou a vztekem, ale bývají pojeny také s depresemi a smutkem. Navenek však muž častěji projevuje právě agresivní chování, kterým se snaží skrývat své pochybnosti a úzkosti. Proto je také časté, že nejen mužovo okolí, ale ani on sám si neuvědomuje, co se s ním děje. Neví, že je něco špatně a má tendenci obviňovat své okolí.

Muž se ženě vzdaluje

Přitom dostat se blíže k muži, který trpí syndromem mrzutého muže, je pro jeho partnerku téměř nemožné. Muži se syndromem jsou nekomunikativní a nevstřícní, často se obrací právě proti svým ženám a dětem, přitom výjimkou není ani násilí. Proč se muži obrací především proti svým nejbližším? Podle psychoterapeuta Jeda Diamonda je to právě kvůli síle lásky a nenávisti zakořeněné v mimořádné závislosti mužů na ženách.

Syndrom souvisí s dětstvím a dospíváním
Syndrom je tak spojen také se zranitelností mužů ve vztahu k ženám, podrážděností a vztekem se snaží muži zakrýt především křehkost své psychiky. Muži se necítí dobře v situacích, kdy se jim ženy a jejich okolí zdá silnější, než jsou oni sami. Paradoxně však syndrom mrzutého muže nepostihuje žádné chudáky s nízkým sebevědomím, naopak nejčastěji právě muže úspěšné. Často pak bývá spojen také s nevyřešenými otázkami z dětství a dospívání, kdy se chlapci učí chovat jako muži, skrývat své pocity a být odolnější a silnější.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 35