Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Patří humor i do postele

Všechny společně chvíle, kdy se dokážete zasmát, dokáží vztah utužit.

Umí projasnit téměř každou napjatou situaci a ještě vám zaručí nezapomenutelné vzpomínky. Patří ale humor pouze do vztahu nebo i do postele? A kdy si raději humorné poznámky odpustit?

Smích místo výmluv
Manželé Tadeáš a Aneta si vzpomenou při slovech humor a sex na den, kdy byli oba extrémně vysílení, přesto prožili ten nejkrásnější sex. Naprostá únava po náročném týdnu, kdy měli na starost zahraniční delegaci, je oba nutila ke kompromisům, kterých by se jinak báli.

Ten večer začal vymýšlením si historek o nemožnosti nějakého sexuálního běsnění, smáli se jako malí. Najednou z obou všechno spadlo – napětí, očekávání, nucení se do něčeho, co v tu chvíli vnímali spíše jako povinnost. Prostě se smáli i při milování. A i při vzpomínce se oba usmívají.

Vzít ho s sebou také do postele?
Spontánnímu humoru nemůžeme odepřít čestné místo ani v posteli. Ten by v tomto případě měl být však spojen s jistou dávkou hravosti, ale i opatrnosti. Opatrní musíme být k partnerovi, pokud je žertík směřován na jeho adresu. Někdy se z příjemné atmosféry rozvine hádka, neboť jsme se omylem strefili do černého – lépe řečeno do malého! Velký pozor na černý humor či intonaci hlasu. Stačí málo a ze zcela nevinného vtípku je najednou jedovatá poznámka.

A tak s jen opravdu něžným humorem si můžeme dovolit zajít v ložnici za hranice běžných očekávání a dopřát si tak zážitek se svým milovaným či milovanou.

Ve jménu humoru a hravosti
Humor je nejen kořením života, ale i lásky a vztahu. Bez uvolnění, hravosti a smíchu, který humor přináší bychom jen velmi obtížně žili ve vztahu. Díky smíchu se sbližujeme, uvolňujeme napjatou situaci. Vztah bez humoru může časem působit jako vztah mrtvý a fádní.

Přestože je vaše manželství stabilní, nehádáte se, slavíte výročí, máte stejné názory na život, může najednou jeden z partnerů zjistit, že je to tak trochu nuda. Vztahu náhle „chybí šťáva“. Se ženou či mužem se nesmějete a ani nepodnikáte nic, co by vás donutilo se trochu odreagovat.

To všechno může být velmi nebezpečné. Pak se náhled objeví někdo zajímavý, atraktivní, jiskřivý a zábavný a vašemu vztahu může být ze zcela záhadných důvodů konec...

Něžný a citlivý humor

Jestliže mluvíme o humoru, nemusíme mít hned na mysli hurónský smích, stačí úsměv, který je projevem spokojenosti, vřelosti srdce, náklonnosti a přátelství. „Pamatuješ, jak jsme vyšlapali těch 500 schodů a když jsme došli k vodojemu, zjistili, že je obehnaný plotem a že se k němu nedostaneme? A jak jsme potom plot přelezli a já si o něj roztrhla šortky? Ale ten pohled stál za to...“

Humor, vzpomínky, radost...
Daphne Rose Kingma, jinak řečená „doktorka lásky“, neustále poukazuje na důležitost spontánního škádlení, žertování, humoru i hravosti. „Když se spolu smějeme, cítíme, jak se náš duch radostně a bezstarostně vznáší. Jsme osvobození od povinností a probouzí se v nás opět malé dítě,“ píše ve své knize Stále živá láska.

Jste spolu krátce? Pak našlapujte opatrně..
Pokud jste s partnerem spolu teprve krátce, buďte s humorem zpočátku opatrní. Každý má trochu jiný smysl pro humor. Zkoušejte to jemně a nenásilně. Vtípky, o kterých nejste přesvědčeni, raději spolkněte nebo si je zapamatujte na jindy.

Pokud jste pravý opak a rádi se smějete a víte, co si můžete dovolit, hrajte si na děti. Jejich humor bývá upřímný a otevřený. Rádi se pošťuchují, škádlí, vymýšlí si a rozehrávají i vnitřní dialog. A tak si najděte vždy volnou chvilku nejen na výbornou večeři, ale i na výborně sehranou scénku hodnou Oscara.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 71