Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Romantická láska není! Zapomeňte na Romea a Julii.

Touha po romantické lásce se stala mottem dnešní doby.

Očekáváme od svých partnerů něžná slova, vyznání lásky a důkazy o trvajícím citu, a prožíváme zklamání a deprese, když se nám náš vztah zdá nudný a stereotypní. Věčná romantická láska ale neexistuje...

Proč má na nás takový vliv pouhý mýtus?
Mnoho z nás by si ušetřilo mnohá zklamání a rozchody, kdybychom pochopili, že věčná romantická láska je jen mýtem, který přesto intenzivně pronásleduje současnou dobu. Pochopitelně má na naše představy o lásce velký vliv také komerční reklama, celý kinematografický průmysl, to, co vnímáme kolem sebe, sledujeme v médiích, se nám ale snaží vnutit představu, která je nereálná.

Koktejl hormonů nám míchá sama příroda
Lidský druh je specifický především v tom, že navazování vztahů není spojeno jen s rozmnožováním a se sexem, ale provází jej také zamilovanost. Dnes již víme, že zamilovanost je navozována díky hladině hormonů, která ovlivňuje naše chování a prožívání v době, kdy se seznamujeme a začínáme navazovat vztahy s novým partnerem.

I to je dílem přírody, vedle serotoninu se podílí na našich pocitech také adrenalin, noradrenalin či dopamin. Všechny tyto látky mají zajistit trvalejší náklonnost jedinců lidského druhu.

Jen chemie?
Lidské partnerské vztahy nejsou pochopitelně jen "chemie" , jak se občas s nadsázkou říká. Tím, že je člověk vybaven uvažováním a humánním přístupem ke svému okolí, má tendenci setrvávat v déletrvajících svazcích i poté, co zamilovanost opadne.

Ovšem zdaleka na všichni to vnímají jako přirozenou součást vztahu. Mnozí pociťují velké rozčarování ve chvíli, kdy jejich vztah přestává být tak atraktivní jako na počátku a vyčítají svému partnerovi, že "už není jako dříve".

Nic není zadarmo
Ve fázi zamilovanosti, tedy oné romantické lásky, kterou bychom nejraději ve vztazích prožívali neustále, se o milostný koktejl postarají hormony. Kdo se ale postará o harmonický a spokojený vztah později?

Jakmile jsou splněny určité funkce vztahu a naplňují se mužské a ženské role tak, jak jim je příroda přisoudila, zcela přirozeně začíná zájem partnerů jeden o druhého opadávat. Najednou se objevují neshody, konflikty. Začínáme mít dojem, že se druhý parter nesnaží a voláme po romantice.

Čekat na romantiku je marné
Mnoho lidí tak řeší již první náznaky stereotypu v partnerství útěky k jiným romantickým láskám. Přejí si zažít to, co dříve zažívali se svým partnerem.

Objevil se již dokonce termín označující nenapravitelné romantiky stále hledající ve vztazích romantiku a vášeň - love junkies. Jakoby se někteří nedokázali smířit s tím, že na vztazích je třeba pracovat a sám se přičinit k tomu, aby byly spokojené a harmonické.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 84