Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: sh

8 pravidel pro partnerský vztah II. Svíčka dokáže zázrak.

Na cestě k úspěšnému vztahu, který přináší radost a spokojenost vám i partnerovi, se setkáváme s mnoha doporučeními.

Některá nemusí fungovat právě ve vašem případě, jiná nejsou příliš vhodná – žádná však nebudou k ničemu, pokud se nebudete snažit vy sami pracovat na svém vztahu...

Láska je jako stavba, bude vás stát mnoho úsilí a práce a nikdy nebude zcela dokončena.

Pravidlo 5: Za své pocity nesete odpovědnost sami
Již se vám někdy stalo, že jste sami nebyli s něčím spokojeni a neprávem jste obvinili partnera? Způsobili jste již konflikt kvůli své špatné náladě? Mnohdy je velmi obtížné překročit práh bytu, aniž bychom s sebou přinášeli ze zaměstnání, od rodičů nebo z jiných míst špatnou náladu a rozladění.

Trénujte ale aktivně schopnost nadhledu nad svými problémy a adekvátní komunikaci s partnerem v případě, že se necítíte nejlépe. Vezměte odpovědnost za své emoce do vlastních rukou. Akceptujte je, ale nenechte se jimi ovládat.

Pravidlo 6: Mluvte o svých pocitech

Ne vždy je to snadné. Muži o emocích obecně mluví neradi, mnoho žen je zase záměrně skrývá. Přesto byste se měli pokusit najít způsob, jak sdělit svému partnerovi, jak se cítíte, jak pociťujete to, co se děje mezi vámi a jak vnímáte váš vztah.

Určitě nemusí jít o žádné složité filozofické úvahy, stačí prosté sdělení. Nemusí tomu tak být jen ve chvílích, kdy se stane něco negativního. Naopak mluvte spolu také o tom, co pozitivního jste zažili či zažijete. Naučte se v situaci, kdy je vám příjemně, sdílet své pocity s druhým.

Pravidlo 7: Řekněte, jak se vám společně strávený čas či rozhovor líbil

Sdílení pozitivních emocí je nejlepší prevencí před konflikty a rozpory. Víte-li oba, že jsou chvíle, které jste spolu krásně strávili a cítili se příjemně, snáze se vám podaří překonat potíže, které přijdou.

Nebojte se proto říci druhému, jak příjemně vám bylo, jak spokojeně jste se cítili, když jste takový moment prožívali. Zdaleka nemusí jít jen o velké události jako je například společná dovolená, cestování nebo velké dárky. V každodenním životě je možné najít mnoho věcí, které nás povzbudí.

Pravidlo 8: Zapalte svíčku na znamení příměří

Bez konfliktů se bohužel neobejde žádný vztah. Jsou přirozené a logicky vyplývají z toho, že žádný člověk na světě není stejný jako ten druhý. Naopak – v duchu rčení „protiklady se přitahují“ bývají partneři často velmi odlišní. Důležité tedy není, jak se nehádat – ale jakým způsobem konflikty řešit. Mnoho partnerů je schopno spory řešit poměrně úspěšně, ale potíže jim dělají omluvy. Ve své knize Už nechcete žít sami její autor Peter popisuje, jak se udobřují jedni jeho přátelé.

Pokaždé, když za sebou měli nějakou hádku nebo pociťovali nesoulad, měli zároveň velký problém s tím, jak se jeden druhému omluvit. Ačkoliv nemusí být pokaždé vina jen na jednom z nás, je dobré naučit se omlouvat, každý totiž většinou na konfliktu nese svůj podíl viny.

Známí Petera F. Kinauera, o kterých hovoří ve své knize, pokaždé ještě než šli spát rozsvítili svíčku na znamení příměří. Ať už to udělá první jeden či druhý, zapálená svíce znamenala: „omlouvám se ti, už se na tebe nezlobím.“ Partneři se tak nemuseli již ke sporu vracet a mohli se klidně usmířit, aniž by podstupovali pro ně nepříjemné omlouvání se.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 25