Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Není vaše láska riziková? Jaké spolu máte šance? I.

Jakkoliv jsme v současné době propadli módě rozvodů jako jedinému řešení partnerských krizí a potíží, manželství stále zůstává formou soužití, která nebyla doposud nahrazena ničím lepším, ani nebyla překonána.

Žádné partnerství není zcela bez problémů
Život v manželství může být náročný sám o sobě, míra toho, jak vnímáme své soužití s partnerem jako spokojené a harmonické nebo naopak problematické, záleží do značné míry na nás samotných.

My vstupujeme do manželství s určitými představami a my se určitým způsobem vůči svému protějšku chováme. Ačkoliv téměř vždy máme na počátku úmysly pokud možno co nejlepší a máme dobrou vůli vytvářet spokojené soužití, partnerský život s sebou zcela přirozeně brzy přináší problémy.

Skutečně vše záleží jen a jen a nás?
Je pak již na nás, jakým způsobem je budeme zvládat, zda se vůbec naučíme je zvládat a správně řešit a zda nám dobrá vůle vyjít s partnerem přes všechny neshody vydrží.

Ovšem některé páry jsou v těžší situaci již na samém počátku. Ještě se ani nemusí objevit krizové momenty a náročnější situace, a přesto jsou v pozici, kdy je možné vnímat jejich partnerství jako rizikové.

Ačkoliv budou psychologové hodnotit jejich manželství jako vztah s větším množstvím vstupních rizik, neznamená to samozřejmě, že by tomu tak nutně mělo být.

Mohou se ozvat i rizika, která už tu dávno byla
Ve většině případů se ale dříve nebo později některá rizika, která již existovala na počátku vztahu - a oba partneři si jich byli více či méně vědomi - ozvou a vztah prověří.

Pár, který vstupoval do vztahu s jistými riziky, tak musí být silnější a projevit mnohem větší vůli k překonání problémů, než je tomu u ostatních párů. I z toho důvodu je vhodné o možných rizicích pouvažovat již na počátku vztahu, a i když si je samozřejmě nechceme připouštět, být si jich v průběhu vztahu vědomi.

Žebříčky rizikových faktorů
Odborníci uvádějí různé žebříčky rizik, se kterými do manželství vstupujeme, v zásadě se však jedná o stále stejné faktory, které mohou být modifikovány určitým novým trendem ve společnosti, takže například některé mohou být v daném období běžné, jiné budou vnímány jako skutečně extrémní.

Jakmile se setká více rizikových faktorů společně, ohrožení partnerství narůstá. Ani tak ale nemusí znamenat zánik vztahu, většinou však bude znamenat větší zátěž pro jednoho nebo oba partnery.

Původní rodina nejvíce napoví
Těmi nejvýznamnějšími faktory, které posuzujeme již na počátku vztahu, jsou faktory týkající se rodiny našeho vyvoleného. Přirozeně nás zajímá, v jaké rodině náš protějšek vyrůstal, jak se chovají jeho rodiče, sourozenci, jaké jsou rodinné zvyky.

To, z jakého prostředí partneři pocházejí, je skutečně poměrně významným způsobem determinující ve vztahu k vytváření prostředí jejich vlastního. Ne vždy se však automaticky musí potvrdit, že bude partner postupovat stejně jako jeho rodina, z nejrůznějších důvodů může zvolit právě opačný životní styl či jinak modifikovaný.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 14