Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Zklamání v posteli / foto: sxc.hu

Něco pro dospělé. Psychorozvod.

Odklepnuto. Manželství se tímto rozvádí jménem republiky. Máte to sice černé na bílé, ale zkuste si odpovědět na otázku, v jaké fázi psychorozvodu jste se ocitli?

Udělat jednu černou tlustou čáru za několika lety svého života je vždy velmi obtížné, ve většině případů ještě nejsme psychicky vyrovnání se skutečností, že jsme rozvedeni, ihned poté, co opustíme soudní síň.

Naopak psychické vyrovnávání se se ztrátami, které rozvody s sebou zákonitě přináší, nám bude ještě nějakou chvilku trvat. Nevyplácí se ani vše uspíšit a potlačit.

Hořké a bolestné, i osvobozující
Porozvodovými stavy si totiž většinou musíme projít, ať už jde o chvíle hořké a bolestné, nebo přinejmenším přinášející negativní pocity a zklamání. Možná máte pocit, že vás se to netýká.

Že právě vy jste zvládli rozvod na jedničku. Nemusí tomu tak být – naše podvědomí zpracovává informace a skutečnosti z našeho života poněkud odlišným způsobem a to, co se nám nyní zdá jako bez problémů překonatelné, se může časem ozvat znovu s mnohem závažnějšími následky.

Za své pocity se nemusíte stydět

Nemálo lidí po rozvodu pociťuje křivdu nebo chuť se pomstít, žárlivost nebo zoufalství. Takové pocity není dobré v sobě potlačovat, ublížili byste tak jen sami sobě. I z toho důvodu je dobré zamyslet se nad tím, v jaké fázi psychorozvodu se právě nacházíte.

Představte si tvář vašeho bývalého partnera. Vzbuzuje to ve vás nějaké emoce? Vybaví se vám tvář bez problémů? Navštěvujete ještě místa, kam jste společně chodili?

Stojí za to chvíli přemýšlet o tom, co se stalo
Zaměřte se především na pocity, jaké ve vás vzbuzují otázky týkající se vašeho bývalého partnera a s ním spojeného životního stylu, míst a přátel. Zkuste připustit, že byste s ním měl nebo měla mít ještě pohlavní styk.

Je vám tato představa mimořádně nepříjemná? Máte pocit, že za určitých okolností by to bylo možné? Jak takovou představu vnímáte? Přemýšlejte i nad svými vlastními pocity. Cítíte se po rozvodu lépe?

Jak vysvětlujete příčiny rozvodu ostatním?
Je možné, že sami sobě otevřeně nepřiznáme to, co velmi jasně vidí ostatní. Jak se chováte ostatním od svého rozvodu? Důležité je také to, jakým způsobem jim svůj rozvod prezentujete?

Snažíte se všemožně svého expartnera očernit? O rozvodu raději vůbec nemluvíte? Jak jste podali svůj rozvod dětem? Děti hrají v porozvodovém poradenství velmi významnou roli. Právě kvůli nim se většinou rozvedení partneři ještě vídají. Když se zamyslíte nad tím, že se budete běžně vídat, zajímá vás život, jaký vede váš ex nyní?

Nelžete sami sobě
Předně se nevyplácí něco si sám sobě nalhávat. Jakkoliv je to obtížné, je dobré si sám sobě říci jasně, jaké jsou mé pocity. A to i v případě, že máte chuť říci – vše mne mrzí a nejraději bych byl, kdyby nyní přišel můj bývalý partner nebo partnerka a zkusili bychom to dát dohromady.

To, že jste jednou rozvedeni, ještě neznamená, že se všechny kapitoly definitivně uzavřely. Právě proto je důležité být k sobě upřímný. Udělejte to i tehdy, když víte, že váš bývalý partner by se k vám již nikdy nevrátil.

S rozvodem se málokdy vyrovnáváme snadno a rychle
Nenalhávejte si, že to cítíte stejně a že jste rádi, že to tak dopadlo, když tomu tak nyní. Upřímným přiznáním, že vy jste nebyl ten, kdo se chtěl rozvádět, a nyní vás to velmi bolí, co se stalo, pomůžete své psychice se regenerovat.

Jste v takovém okamžiku zcela na počátku psychorozvodu. Ale i to je dobré vědět. Nedořešené věci totiž mívají tendenci se vracet, nevyrovnáme-li se s nimi nyní, stejně nás jednou dostihnou. Většinou v mnohem horší podobě.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 15