Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Zamilovaní / foto: shutterstock

Mladí lidé jsou v sexu zodpovědnější než jejich rodiče

Možná nastal čas, aby si teenageři promluvili se svými rodiči a prarodiči o sexu.

Poslední výzkumy amerických vědců totiž ukázaly, že četnost používání kondomů se stoupajícím věkem klesá a pravidla bezpečného sexu dodržují nejvíce právě dospívající lidé.

Největší studie
Odborníci provedli největší studii svého druhu od roku 1992, při níž téměř 6 000 osob ve věku 14 až 94 let odpovídalo na otázky týkající se intimního života.

"Osvěta týkající se bezpečného sexu se zaměřuje především na mladé lidi, které považujeme za nezodpovědné," říká spoluautor výzkumu Logan Levkoff. "Z toho vzniká dojem, že právě oni jsou nejvíc ohroženi pohlavně přenosnými nemocemi," tvrdí.

Čtyřicátníci jsou s kondomy na štíru

Experty proto překvapilo, že nejméně často používají kondomy muži po čtyřicítce.

A dokonce 90 procent mužů starších padesáti let uvedlo, že při posledním styku s běžným partnerem nepoužilo kondom. Při souloži s náhodnou známostí se nechránila celá polovina z nich.

Těhotenství ne, nemoce ano
Podle vědců to může být tím, že starší lidé už nemají takové obavy z nechtěného těhotenství.

Pohlavně přenosné infekce se ale nevyhýbají nikomu a oni se tak stávají ohroženější skupinou než jejich potomci.

"Starších generací se osvětové kampaně na toto téma příliš nedotkly. Protože žijí už dlouhou dobu s partnerem, mají dojem, že se jich ty současné netýkají. A v době jejich mládí se o sexu příliš otevřeně nemluvilo," vysvětluje Levkoff.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 19