Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Radíme, jak se správně rozejít

Není to tak jednoduché, jak se zdá.

Jen málo lidí se dokáže rozejít tak, aby to mělo aspoň nějaké dekorum a neskončilo to nervovým zhroucením.

Chcete se rozejít?

Zaprvé je třeba si uvědomit, zda se skutečně chcete rozcházet. Nerozhodnost nebo špatné rozhodnutí mohou další momenty velmi ztížit.

Je dobré si vzít list papíru a na něj zanést racionální důvody hovořící pro rozchod. Nenechte se však unášet emocemi. Pokud vás přeci jen pohltí, raději se sepisováním přestaňte a uklidněte se. Pak se do něj zase můžete pustit.

Takový seznam vám následně poslouží k lepší argumentaci před brzy bývalou partnerkou či partnerem. Papír si s sebou samozřejmě neberte, ale díky myšlenkám, které na něj napíšete, se vám v hlavě lépe utříbí.

Zároveň si uvědomte, že byste k tomu, s kým se rozcházíte, měli zachovávat respekt. To, že už s ním nechcete být, neznamená, že si váš respekt nezaslouží.

Dobré rady
Hlavně se nikomu o plánovaném rozchodu nezmiňujte, než to povíte samotné dotyčné či dotyčnému. Kdyby se to k němu dostalo například přes společné známé, cítil by se obzvlášť zrazen, což samozřejmě nechcete.

Když už se konečně vydáte na ono osudné setkání, vyhraďte si předem čas, který mu chcete věnovat. To vám pomůže, aby se věci netáhly příliš dlouho.

Zvolte neutrální tón hlasu. Nebuďte ani veselí, ani smutní. Veselost by partnera mohla naštvat a urazit. Smutné vystupování zase dává planou naději.

Zkuste se vyhnout klišé typu „není to kvůli tobě, je to kvůli mně“. Samozřejmě, že se partner či partnerka budou cítit hrozně. Zdůrazněte proto, že je to tak lepší pro oba. Hlavně svůj protějšek nekritizujte, i když chyby jsou pravděpodobně tím, co vás k rozchodu dovedlo.

Snažte se konverzaci udávat nějaký směr a pokuste se zabránit vytahování špinavého prádla z obou stran. Můžete to pojmout nikoliv jako konec, ale jako začátek něčeho nového – třeba blízkého přátelství.

Výběr místa
Chce to také vybrat vhodné místo pro rozchod. Je-li partner spíše klidný a chcete-li ho nechat vypovídat, zvolte místo, kde se bude cítit bezpečně, aby mohl být také otevřený.

Není však dobré rozchod provádět u sebe doma. Protějšku pak bude moc líto, když bude muset odejít.

Naopak, když očekáváte drsnou reakci, zvolte spíše nějaké veřejné místo, kde se protějšek bude muset krotit.

Partnera či partnerku můžete utěšovat, ale neříkejte, jak se má cítit – každý to prožívá jinak. Vyhněte se také většímu fyzickému kontaktu, který by mohl navodit smíšené pocity. Nereagujte na prosby – musíte být pevní. Odpovězte však co nejupřímněji na otázky, které protějšek klade. A nebuďte v odpovědích drsní.

Dohra
Rozchod tedy máte za sebou, ovšem následná fáze může být ještě krušnější. Lze doporučit vyhýbání se tomu, s kým jste se rozešli, aspoň po dva týdny. Nepouštějte se do žádných her a smskových přestřelek.

I když budete osamělí, musíte vydržet. Na začátku jste se přeci rozhodli, že to tak chcete udělat. Možná se vám bude stýskat, ale opět – na začátku je třeba se rozhodnout správně podle racionálních argumentů a pak se toho držet.

Když na bývalého partnera či partnerku někde narazíte, rozhodně je neignorujte. Snažte se být maximálně přátelští, ale nevyvolávejte falešné naděje.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 18