Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Ateisté mají lepší sexuální život než věřící

Ateisté si užívají milostný život mnohem více, než věřící lidé. Ti prý trpí během i po sexu pocity viny. Ukázal to průzkum mezi bezmála patnácti tisíci Američany.

Lidé bez náboženského přesvědčení jsou ochotnější mluvit o svých sexuálních fantaziích a se svým sexuálním životem bývají spokojenější.

Ateisté a věřící lidé se oddávají stejným aktivitám, jako jsou masturbace, sledování pornografie, orální sex a podvádění partnera či partnerky. Věřící lidé si to ale tolik neužívají: brání jim v tom pocit viny.

Průzkum mezi 14 500 lidmi prováděli psychologové Darrel Ray a Amanda Brownová z Kansas University. Mezi oběma skupinami – věřícími a ateisty – nezjistili rozdíly co do četnosti sexu nebo věku, kdy začínají sexuálně žít. Lišily se však v tom, že silně věřící lidé jsou se svým intimním životem mnohem méně spokojení.

Pocity sexuální viny trpí nejvíce mormoni. Těsně za nimi následují svědkové Jehovovi, členové pentekostální církve, adventisté sedmého dne a baptisté. Katolíci svůj pocit viny odhadli na škále od jedné do deseti na 6,34, luteráni na 5,88. Ateisté se příliš provinile necítí: jejich „skóre viny“ činí 4,7.

magazin.cz

Jak uvádí list Independent, ukázalo se, že čím silnější náboženské přesvědčení, tím větší je u daného člověka pocit viny. Přibližně 80 procent lidí, kteří vyrostli v silně pobožné rodině, přiznává, že si připadají provinile kvůli nějaké konkrétní sexuální aktivitě či touze.

Lidé, kteří přestanou být pobožní, udávají, že se jejich sexuální život „výrazně zlepšil“. Na škále od jedné do deseti své nové zkušenosti známkují velmi pozitivním skóre 7,8.

„Mysleli jsme si, že náboženství bude mít na lidi přetrvávající vliv. Náš výzkum to však nepotvrdil. To je velmi příjemné překvapení. Velká většina lidí, kteří opustí církev, ze sebe pocity viny setřese a začne být se svým sexuálním životem mnohem spokojenější,“ říká psycholog Darrel Ray.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 3