Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Tajemství polibku

Polibek – setkáme se s ním snad každý den. Ať už sami nějaký dostaneme, vidíme líbající se dvojici nebo o něm jen slyšíme, například v písních. Mladým dívkám nedá spát, protože se těší, až dostanou ten svůj první.

Pro někoho znamená pár polibků předehru k milování, někdo polibky nepotřebuje. Polibek je také častým námětem slavných básní. Polibkem se zpečeťuje manželství. Do svého názvu si toto slovo dala i americká rocková kapela Kiss. A také polibkem zradil Jidáš Ježíše Krista.

 

Líbání je krásné a také zdravé. Během vášnivého líbání se intenzivně spalují kalorie, tělo se tak dokáže zbavit až dvanácti kalorií. Při polibku lidé také procvičují své obličejové svaly. Nejvíce svalů se zapojí při francouzském polibku, kdy se aktivně procvičuje zhruba 35 svalů obličeje. Líbání je i dobrou prevencí proti stresu a dokáže zmírnit bolest. Během polibku se v ústech zvýší produkce slin, které snižují riziko vzniku zubního kazu. Oproti těmto kladům líbání si během polibku partneři vymění až 250 různých bakterií.

 

magazin.cz

 

Příjemný polibek je doprovázen silným vzrušením. Zvýšená produkce pohlavních hormonů se projevuje zvyšováním tělesné teploty a pulsu. N rtech a v ústech se nachází spoustu nervových zakončení, které jsou nejcitlivější na dotek v celém našem těle. Není tedy divu, že líbání tak vzrušující.

 

Dlouhé a příjemné líbání často vyústí ve vzrušující sex. Podle průzkumů 40 procent mužů vzruší polibek natolik, že mají během chvíle chuť na sex. 30 procent mužů prý k vzrušení více než polibky potřebuje, aby se partnerka dotýkala jejich penisu.

 

Ženy velmi často při polibku zavírají oči, prý to dělá celkem 92 procent žen. Také někteří muži při líbání zavírají oči, je jich 52 procent. Lidé se zavřenýma očima se tak více soustředí na jiné smysly než na svůj zrak a líbání prožívají intenzivněji.

 

Líbat se můžeme různými způsoby, existuje spoustu líbacích technik. Nespojených státech amerických se líbání dokonce vyučuje. Jeden ze známých „učitelů“ líbání je William Cane, který o technikách líbání napsal knihu s názvem The Art Of Kissing (česky Umění líbání ). Jak asi vypadají lekce o tom, jak správně líbat, to si můžete domyslet.

 

magazin.cz

 

Protože je líbání velmi oblíbenou činností, vznikly v souvislosti s polibky také některé rekordy. V Manile, hlavním městě Filipínské republiky, vznikl jeden rekord 14. února 2004. V tomto městě bylo najednou 5122 párů, které se líbali v jednom okamžiku. Polibkový rekord padl i v České republice. Prvního května letošního roku, v den všech zamilovaných, se na pražském Petříně sešlo a políbilo 108 zamilovaných párů – kde jinde než pod rozkvetlou třešní. Některé tradice se zkrátka dodržují.

 

Líbání nás pochopitelně i uspokojuje a přináší příjemné pocity. Podle výzkumu vědců univerzity v anglickém Middlesexu existuje ale i něco lepšího než líbání. Tušíte o co jde? O čokoládu! Testované osoby konzumovali čokoládu a vědci zjistili, že čokoláda způsobí větší uspokojení než líbání. Uznejte sami, zda mají britští vědci pravdu.

 

A proč se vlastně lidé líbají? Protože se jim to líbí. Otázkou ale zůstává, proč polibky způsobují tak příjemné pocity a proč se lidé vlastně začali líbat. Tímto problémem se zabýval i známý psycholog Sigmund Freud (1856–1939). Ten přišel s názorem, že líbání je jakýsi pozůstatek z období kojeneckého věku. Jako malé děti jsme totiž sáli mléko z matčina ňadra a prožívali tak příjemné pocity, často první ve svém životě. Tento pocit je  tak nezapomenutelný, že si ho vynahrazujeme právě líbáním.

 

Pokud člověk netrpí nějakou fobií, má líbání rád. Někteří lidé se ale nemohou políbit, kde se jim zachce. V některých koutech světa můžete za polibek na ulici zaplatit vysokou pokutu. V Číně někteří lidé věří, že polibkem se může projevovat kanibal, a tak se líbání s někým neznámým bojí. V Japonsku je líbání v každém případě předehrou k sexu, políbení kamaráda bez postraních úmyslů zde neexistuje.

 

Co dodat na závěr? Líbejte se, je to zdravé!

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!