Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Svatba: Ano, nebo ne? Provdaní lidé jsou prý šťastnější

Přemýšlíte, zda si svého partnera či partnerku vzít, nebo ještě počkat?

Svatba je určitě jedním z nejdůležitějších kroků, který v životě uděláte. Proto byste si měli konečné rozhodnutí nechat projít hlavou. Pro někoho také není zrovna jednoduché vzdát se svobody a být celý život s jedním partnerem. Pokud jste si však jistí, že chcete se svým protějškem zůstat po zbytek života, mají pro vás vědci z michiganské univerzity dobrou zprávu. Manželské páry jsou podle jejich studií šťastnější než svobodní lidé.

Vedoucí výzkumu jménem Stevie C. Y. Yap výsledky bádání zveřejnil v deníku Huffington Post. Většina studovaných manželských párů byla šťastnější než za svobodna. V manželském svazku jsou prý nyní celkově spokojenější. Přitom z výzkumu vyplývá, že je úplně jedno, zda je v jejich životě na prvním místě kariéra nebo rodina.

 

magazin.cz

 

Vědci ale zároveň podotýkají, že sezdaným párům se velmi blíží kvalitní dlouhodobé vztahy, kterým se u nás říká „na psí knížku“. Ať už tedy v tomto vztahu nebo v manželství budete spokojení. Odborní studie dále dokazují, že v páru budou jedinci prožívat mnohdy depresivní stárnutí lépe než kdyby byli sami. Je to také způsobeno tím, že si dvojice navzájem pomáhá a problémy se tak zdají být menší. Pokud se zeptáte vdaného nebo ženatého člověka a toho svobodného na zpětný pohled do minulosti, pozitivní odpověď vám poskytne jistě manželský pár. Svobodný samotář totiž více vzpomíná na negativní zážitky z minulosti, zatímco manželé si uchovávají v paměti pěkné společné chvilky.

Česká psycholožka Marta Boučková také nevidí rozdíl mezi manželskými páry nebo vztahy na psí knížku. Podle ní není rozhodujícím faktorem to, zda jsou lidé sezdaní, nebo ne. Záleží prý na každém z nás, jaké soužití nám více vyhovuje. Některým párům se žije lépe v manželství. Sňatek totiž pokládají za záruku společného a spokojeného života, klidu a bezpečí. Rodina je pak například i finančně zabezpečena a některé právní úkony jsou pro manžele lépe řešitelné než pro nesezdanou dvojici.

magazin.cz

 

Jiné páry se do sňatku nehrnou často z toho důvodu, že se bojí případného rozvodu, a to i přesto, že jsou spolu šťastní a možnost rozpadu manželství se dá prakticky vyloučit. Strach z nejistoty v případě rozpadu manželství a rodiny trápí mnoho párů. V takovém případě je podle odborníků nejlepším řešením život na psí knížku. Dvojice se tak vyhne zbytečnému stresu z nejisté budoucnosti.

Každý stát většinou více podporuje manželské páry. I to je jeden z důvodů, proč do toho mnozí z nás praští. Podle psychologů je ale funkce rodiny zaručena stejně v manželském soužití i u nesezdaných párů. Partneři by si v ideálním případě měli navzájem pomáhat a podporovat se. Pokud mají děti, společně se o ně starají a vychovávají je. V případě, že jsou všechny tyto předpoklady manželství splněny, je zaručeno, že budou lidé spokojeni a šťastni. Alespoň to tvrdí američtí vědci v nedávném výzkumu.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!