Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Chcete mít krásnou pleť? Kterým potravinám se vyhnout?

Složení našeho jídelníčku neovlivňuje pouze zdravotní stav a postavu. Některé potraviny nám mohou za nějaký čas způsobit nepříjemné zdravotní problémy, ale také výrazně ovlivňují vzhled pleti.

Strašákem pro pleť je sůl. Příliš mnoho soli v jídelníčku bude mít na svědomí jediné – ve vašem těle se začne zadržovat voda, což vám na kráse moc nepřidá. Vaše tělo bude vypadat otekle, nejvíce se to však projeví na vzhledu vašeho obličeje. Ten celý nehezky opuchne a pod očima se objeví nevzhledné „pytle“. Právě pokožka kolem očí je velmi tenká a citlivá na všechny špatné potraviny ve vašem jídelníčku, ale také na špatnou péči.

magazin.cz

 

Krásnou pleť také nebudete mít, pokud milujete mušle, krevety a další mořské plody. Zvláště pokud trpíte na problémy s akné, vyřaďte raději tyto potraviny z vašeho jídelníčku. Mořské plody totiž obsahují velké množství jódu, který je pro lidské tělo sice nezbytný, ovšem ve větším množství vám na pleti způsobí právě akné.

Pro naší pleť také není zrovna ideální potravinou bílé pečivo. Pokud sníte rohlík, housku, nebo jiný druh bílého pečiva, nastanou během chvíle výkyvy hladiny cukru v krvi. Ve vašem těle dojde ke zvýšení obsahu jednoduchých cukrů. Ty však zabraňují tvorbě kolagenu, který naše pleť potřebuje. Pleť při jeho nedostatku bude plná nehezkých flíčků, objevit se mohou také pupínky.

magazin.cz

 

Cukr není dobrý pro naši postavu ani pro pleť. Rychlé cukry obsažené ve sladkých tyčinkách, lákavých cukrovinkách nebo dortíčcích dokáží způsobit vady na kráse a nejedná se jenom o pár kilo navíc. Zhorší se také kvalita pleti. Pokud však nedokážete sladkosti vyřadit z vašeho jídelníčku, nahraďte alespoň rychlé cukry něčím lepším a stejně dobrým. Vaší pleti rozhodně neublíží konzumace medu, sušeného ovoce nebo čokolády s vysokým obsahem kakaa.

Pokud chcete mít krásnou pleť, vyhněte se rozhodně hranolkům a jiným smaženým pochutinám. Tyto potraviny mají totiž vysoký obsah nasycených tuků, škrobu a soli, o které již byla řeč. Pokud tedy denně vysedáváte ve fastfoodech a cpete se smaženými hranolkami, můžete na krásnou pleť rovnou zapomenout. Milovníci hranolků se však této pochoutky nemusejí nutně vzdávat. Existuje i její zdravá verze. Stačí si hranolky doma připravit z čerstvých brambor. Hranolky však nesmažte na oleji, ale pečte v troubě bez tuku. K dochucení vám místo soli zase dobře poslouží bylinky.

magazin.cz

 

Alkohol je doslova zabijákem krásné pleti. Při konzumaci alkoholických nápojů totiž dochází k dehydrataci organismu. Zároveň se naše pleť vysuší a stane se výrazně citlivější. Postupem času se na naší tváři objeví výrazné vrásky a pleť také ošklivě zešedne. První pomocí pro vaši pleť po prohýřené noci bude voda, kterou tělo nutně potřebuje. Při pravidelné konzumaci alkoholu však vaší pleti už krásu nevrátíte.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!