Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Jídla, která vás mohou zabít!

Díky jídlu žijeme. Pokud se však nestravujeme zdravě, jídlo nám dokáže život také zkrátit. Existuje však celá řada potravin, které nás dokáží zabít okamžitě, obsahují totiž nebezpečný jed.

Nyní však není řeč o jedovatých houbách či exotických pochoutkách, ale o jídle, které tvoří běžnou součást našeho jídelníčku. Zabít nás mohou klidně brambory, mandle nebo třeba rajčata. Na co si dát tedy pozor?

Mezi potraviny, které nás dokáží zabít, patří pálivé chilli papričky. V chilli papričkách najdeme látku zvanou kapsaicin, která může za to, že chilli papričky pálí. V rozumném množství dokáže kapsaicin dobře dochutit pokrm, dále spaluje tuky a povzbuzuje metabolismus. Pokud byste však konzumovali tuto látku v její čisté formě, zemřeli byste. Kapsaicin je totiž jedovatý, stejně jako třeba kyselina. Odborníci varují před druhem papriček zvaným Naga Jolokia, který je 200krát pálivější než běžné chilli papričky. Při konzumaci tohoto druhu může dojít ke zničení chuťových buněk a k popálení dýchacích cest.

magazin.cz

 

Jed najdeme také v bramborách. Syrové brambory (a hlavně ty nazelenalé) obsahují glykoalkaloid solanin – jed, který může ve větším množství způsobit zmatenost, slabost a bezvědomí. V extrémních případech vás může i zabít.

Nebezpečí se ukrývá i v muškátovém oříšku. Proto se toto koření přidává do pokrmů po špetkách. Ve větším množství by našemu zdraví neprospívaly aromatické látky a silice, které muškátový oříšek obsahuje. Pokud byste to s dávkováním muškátovým oříškem přehnali, mohly by se objevit halucinace nebo dokonce psychóza. V tomto případě byste měli pocit, že něco či někdo ohrožuje váš život a prožívali byste rozrušení a napětí. Není nijak výjimečné, že takoví lidé spáchají sebevraždu.

Rajčata jsou sice zdravá, ale musejí být zralá. V nedozrálých plodech jsou také přítomny glykoalkaloidy. Pokud se tato látka dostane do těla, začne vás bolet hlava, žaludek, objevit se mohou také potíže s dýcháním a ztráta citu.

magazin.cz

 

Jedovaté mohou být také mandle. V každé mandli totiž najdeme 4–9 mg kyanidu, tedy jedu, jehož požití je smrtelné. Tento jed se z mandlí odstraní během tepelné úpravy. Ve Spojených státech amerických se proto mohou prodávat pouze tepelně upravené mandle. Stejně jedovaté jako mandle jsou také pecky z nejrůznějšího ovoce (např. z meruněk či jablek).

Rebarbora obsahuje kyselinu šťavelovou, která je ve vyšším množství smrtelná. Samotná kyselina se ukládá v buňkách našeho těla jako odpadní látka. Již při nižších dávkách kyseliny se objeví zdravotní komplikace, jako je průjem, nevolnost, vysoká horečka a bolest břicha. Na rebarboru by si měli dát pozor hlavně lidé trpící problémy s ledvinami či močovým měchýřem. Kyselinu šťavelovou najdeme dále také ve špenátu, kopřivách, angreštu a nezralém ovoci.

magazin.cz

 

Durian je asijské exotické ovoce, které výborně chutná, ale odporně smrdí. Většina turistů cestujících do asijských zemí však durian ochutná. V tom případě by se však měli mít na pozoru. V ovoci je totiž jed, který by v kombinaci s alkoholem způsobil smrt. Protože durian zapáchá, nesmíte s ním také v Asii cestovat veřejnou dopravou a nosit ho do hotelu.

Milujete kešu oříšky? Tak to si dejte pozor, ve větším množství jsou totiž jedovaté. Jedovatý je v nich urushiol, ten najdeme mimo jiné také v břečťanu. Často se kešu ořechy otrávili dělníci na plantážích, protože jich konzumovali velké množství. V extrémním případě vám látka v kešu oříšcích poleptá sliznice trávicí soustavy a dýchací trubice, podobně jako kyselina.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!