Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Mýty o zraku: Mrkev pro zlepšení a nedívat se do slunce

Zrak je tím nejdůležitějším smyslem, jaký člověk má. Proto se ho většinou snažíme chránit a možná také proto věříme i těm největším mýtům o zraku.

Abychom dobře viděli, tak jíme hodně mrkve a nečteme si při nedostatečném osvětlení. Je však pravda, že mrkev zlepší náš zrak? Nebo že si kazíme zrak čtením v přítmí?

Snad už odmala slýcháme od svých maminek i babiček to, že bychom měli jíst hodně mrkve. Proč? Mrkev totiž dokáže zlepšit náš zrak! To však není tak úplně pravda. Mrkev by skutečně mohla mít dobrý vliv na náš zrak, museli bychom jí však sníst velké množství. Na náš zrak má dobrý vliv vitamin A, který mrkev obsahuje. Bohatým zdrojem vitaminu A je však třeba také mléko, sýr a další mléčné výrobky. Dále najdeme vitamin A ve vaječném žloutku nebo v játrech.

Ještě dnes slýchá jistě spousta dětí od svých rodičů to, že pokud budou sedět blízko u zapnuté televize, poškodí si zrak. To ovšem není pravda. Pokud sledujeme televizi a sedíme u obrazovky moc blízko, riskujeme akorát to, že nás začne bolet hlava a oči. Zrak si tím však nijak nepoškodíme.

magazin.cz

 

„Nečti si v přítmí, zkazíš si zrak!“ Kdo z nás tuto větu nikdy neslyšel? Takto ještě v dnešní době kárají maminky své ratolesti. A maminky svým dětem neříkají pravdu. Čtením při nedostatečném osvětlení si zrak nepoškodíme, nezačne se nám zhoršovat. Při čtení za šera se naše oči akorát rychleji unaví a mohou se objevit také bolesti hlavy.

Mnoho lidí se mylně domnívá, že pokud začnou nosit kvůli oční vadě brýle nebo kontaktní čočky, časem se jejich zrak ještě zhorší. Proč? Podle těchto lidí se totiž oči stanou na dioptriích závislé. To také není pravda. Oči se nošením brýlí nebo kontaktních čoček neoslabí a zrak se nezhorší. Všechny oční vady, jako jsou také krátkozrakost i dalekozrakost, se však mohou působením několika faktorů zhoršovat. Na zhoršení očních vad má vliv například věk nebo různé choroby. Brýle ani kontaktní čočky mezi faktory zhoršující zrak nepatří.

magazin.cz

 

Také si myslíte, že šilhavost u dětí sama zmizí? Ta to se pletete! Šilhavost je oční vada, která sama rozhodně nezmizí, ale je potřeba ji s pomocí očního lékaře napravit. A u malých dětí je šilhavost možné odstranit bez dalších obtíží v budoucnosti.

Dalším mýtem je ten, že pokud člověk začíná ztrácet zrak, už s tím nic neudělá. Naopak. Takový člověk by měl jít rychle k očnímu lékaři, a to i když se objeví další problémy, jako je například zamlžené vidění, bolest či velká citlivost očí nebo záblesky v zorném poli. Lékaři pak většinou odhalí onemocnění nebo oční vadu včas a je snadnější jejich léčení nebo zpomalení ztráty zraku.

Mnoho rodičů nenechává svým dětem v noci rozsvícenou lampičku, protože jsou přesvědčeni o tom, že světlo v noci by mohlo dětem způsobit krátkozrakost či jiné oční vady. Vědci tento mýtus vyvrátili, když zjistili, že noční světlo nijak nepoškozuje dětem zrak.

magazin.cz

 

Dívali jste se už někdy do slunce a všimli si krátkodobého zhoršení vidění? Přímý pohled do slunce však váš zrak může poškodit i trvale. Na vině je ultrafialové záření. Do slunce bychom se proto neměli dívat ani se slunečními brýlemi na očích a ani v případě, že je slunce zakryté mrakem. I přesto, že nás sluneční záření nijak neoslňuje, může nám oči trvale poškodit.

Nepoužíváte umělá sladidla proto, aby vaše oči nebyly citlivější na světlo? V tom případě byste neměli užívat i některé druhý léků, jako jsou například antibiotika. Léky zvyšují citlivost očí na světlo ještě více než umělá sladidla.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 2