Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Nejhezčí plot na světě

Chápeme, že vás ploty asi moc nezajímají, ale v tomto případě udělejte výjimku. Stojí to za to!

Vilu tureckého podnikatele Mehmet Ali  Gökçeoğlu zná v městečku Çeşme každý. Aby ne! Jeho dům v luxusní čtvrti totiž patří mezi největší zdejší atrakci, po které se denně pídí stovky zvídavých turistů. Upřímně, samotná vila místního milionáře není zase takový skvost – jde sice o přepychové sídlo, které ale v záplavě ostatních paláců splývá... Co je na tom luxusním domku tak zajímavého? Je to plot! Ještě před osmi lety měl zbohatlík  Mehmet Ali  Gökçeoğlu svůj domov obšancovaný kovovými mřížemi. Pak ale přišel na nápad, který vytvořil z jeho sídla unikátní záležitost…

magazin.cz

 

Plot se špičkovou technikou

Milionář si totiž vymyslel, že chce, aby jeho pozemek oddělovala od veřejné komunikace desítka mořských akvárií. A tak se i stalo. Dnes jeho impérium „stráží“ padesátimetrové akvárium, které simuluje podmořský svět v nedalekém Egejském moři. Pravda, udržet akvárka v dobrém stavu není jednoduché. Aby tento soukromí vodní svět dobře fungoval, byl opatřen nejšpičkovější technikou – například pod zemí je zabudováno 400 metrů potrubí, které je napojeno na čisticí systém, jenž udržuje vodu v akváriích křišťálově čistou.

magazin.cz

 

Tisíce dolarů za domácí moře

Aby toho nebylo málo, najal  Mehmet Ali  Gökçeoğlu pro svůj vodní svět ještě tým potápěčů, kteří se o něj pečlivě starají. Samozřejmě, že to není zadarmo. Měsíční provoz této libůstky přijde Turka na 21 000 dolarů, což je v přepočtu přes 400 000 korun. Gökçeoğlu však peněz nelituje. Prý ho naprosto dojímá, jaké reakce okolí plot vzbuzuje a kolik zvědavců přiláká.

magazin.cz

 

Past pro nenechavce

K vidění je toho spousta – třeba celá hejna mořčáku evropského, pražmanu zlatého, parmic nebo úhořů. K iluzi mořského ráje přispívají i všudypřítomné chobotnice. Podle různých zvěstí žije v těchto akváriích až 1000 ryb. Pokud by ale napadlo nějakého nenechavce si nějakou z nich ulovit, se zlou by se potázal. Majitel plotu má totiž svůj mořský svět pod dohledem sedmnácti kamer, které jsou v provozu 24 hodin. Návštěvníci této atrakce se proto musí chovat slušně – je povoleno, aby si plot vyfotili, nebo si ho nahráli na video. Jakmile si ale k akváriu někdo postaví příliš blízko (nebo ho nedejbože bude chtít jakkoli poškodit) ozve se nemilosrdný alarm.

magazin.cz

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1