Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Jak zvládnout stres

V dnešní moderní době, kdy vše děláme ve spěchu, se stresu pravděpodobně nevyhneme.

Mnoho stresových situací se může negativně podepsat na našem zdravotním stavu. Na každodenní stres bychom si tedy měli zvyknout a zvládat ho. Jak si ale se stresem poradit a nenechat si jím kazit život?

Jak člověk pozná, že je ve stresu? Většinou velmi snadno. Objeví se změny nálad, únava a podráždění. Každá, i sebemenší malichernost pak člověka rozhodí. Stres dále způsobuje srdce, bolesti hlavy a žaludeční či střevní problémy.

Pokud se se stresem setkáváte příliš často, je důležité začít situaci řešit. V opačném případě se mohou objevit potíže, jako je psychické zhroucení, riziko infarktu či mozkové mrtvice a vzniku onkologických chorob.

Z výše jmenovaných rizik je patrné, že bychom se v ideálním případě měli stresu vyhýbat, nebo ho alespoň minimalizovat. Jak na to?

 

magazin.cz

 

Klid, klid a klid

Mnoho lidí dnes takřka neví, co dělat dřív, kolik mají práce. Často jsou až zoufalí z toho, kolik úkolů musí splnit, co všechno je ještě čeká. V tomto případě se dříve nebo později objeví stres a s ním spojené zdravotní komplikace. Pokud i vy nestíháte a jste ve stresu, měli byste se alespoň na chvíli zastavit, uklidnit se a zhluboka se nadechnout. Hluboký nádech nepodceňujte, dostanete tak do těla potřebný kyslík, uklidníte se a urovnáte si v hlavě myšlenky. Hned vám práce půjde lépe od ruky.

 

 

Všeho moc škodí

Pokud vám není vlastní asertivní chování a neumíte říkat „ne“, stresu se pravděpodobně nevyhnete. To byste museli zvolnit a nebrat si více práce, než je ve vašich silách zvládnout. Pokud tento krok zvládnete, budete se hned cítit lépe. Také se to pozitivně podepíše na vašem zdravotním stavu. Starostí budete mít rázem o něco méně a můžete se více věnovat třeba svým koníčkům.

 

Kvalitní odpočinek

Nebudeme si nic nalhávat, kvalitní odpočinek se dnes lidem spíše vyhýbá. Přes den si dnes člověk prakticky neodpočine, je v jednom kole. Jediný čas na odpočinek se většinou naskytne až pozdě večer, pokud už se však tato příležitost vůbec objeví. Odborníci doporučují číst si před spaním knihu namísto sledování televize. Četba dokáže člověka lépe uklidnit a připravit na zasloužený odpočinek a spánek.

Máte problémy s usínáním? Vyhýbá se vám kvalitní spánek? Nezoufejte, pomoci vám mohou třeba bylinky. Pro dobrý spánek si připravte čaj z meduňky, heřmánku, kozlíku lékařského či chmelu otáčivého.

magazin.cz
 

Užívejte si volných chvilek

Stres minimalizujete, pokud si budete maximálně užívat volného času. Zajděte si na procházku, projeďte se na kole, nebo jenom tak poseďte s přáteli. Důležité je něco dělat a nesedět jenom nečinně doma se svými starostmi sami. Na ty můžete alespoň na čas zapomenout právě při své oblíbené činnosti. Také se do těla uvolní endorfiny, které zaručí dobrou náladu.

 

Snídaně je základ

Nemáte čas se ráno nasnídat? Nebo na snídani nemáte chuť kvůli žaludečním nebo střevním potížím? Snídaně by ale rozhodně neměla nikomu z nás chybět. Tvoří základ našeho jídelníčku a výrazně ovlivňuje režim celého dne. Raději si tedy ráno o pár minut přivstaňte a dejte si v klidu snídani. Pokud na ní nemáte kvůli zdravotním problémům ani pomyšlení, pomůže vám jistě lékař. Koupit si také můžete preparáty v lékárně, které spolehlivě uklidní žaludek a střeva.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!