Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Honba za štíhlou postavou: Všeho moc škodí!

Koho by tedy nelákalo vyzkoušet některou z rychlých diet, jejíž účinky jsou okamžitě vidět. Tak jednoduché to však není. Rychlé diety většinou souvisí s jo-jo efektem, nebo dokonce s nepříjemnými zdravotními komplikacemi.

Dieta vylučující maso, mléko a vejce

Jedná se o jakousi veganskou formu diety, při níž v jídelníčku chybí maso, mléko, vejce a  jiné potraviny živočišného původu. Na první pohled by se mohlo zdát, že je tato forma diety dobrou volbou, protože naše tělo nepřijme žádný tuk a zbaví se tak lépe toho usazeného. Tato dieta však má i svá úskalí.

Pokud z jídelníčku vyškrtneme všechny potraviny živočišného původu, může nám v těle chybět vitamin B 12, vápník, zinek a železo. Pokud přestanete jíst také ryby, připravíte se o ten nejlepší zdroj omega-3 mastných kyselin. Ty naše tělo potřebuje ke správné funkci srdce a k udržení optimálního krevního tlaku. Při hubnutí musíte mít také na paměti, že dobrých výsledků docílíte pouze s pestrou a vyváženou stravou.

 

magazin.cz

 

Dieta bez sacharidů

Této dietě se také říká Atkinsonova dieta. Princip tohoto způsobu hubnutí je jednoduchý. Člověk by měl z jídelníčku vyškrtnout sacharidy, jeho tělo pak bude nuceno čerpat energii z uložených tuků. V případě této diety můžete tedy neomezeně jíst maso a mléčné výrobky, konzumace ovoce, většiny druhů zeleniny, cukrovinek či brambor a rýže je však zakázána.

Odborníci na výživu však před Atkinsonovou dietou varují. Je pro lidský organismus velkou zátěží. Pokud do těla nedostanete sacharidy, ale příliš mnoho tuků, riskujete zvýšení hladiny cholesterolu v krvi. Pokud přestanete jíst ovoce a zeleninu, bude vašemu tělu chybět potřebná vláknina. Dieta bez sacharidů tedy není zrovna tou vhodnou volbou.

 

Jednodruhová dieta

Mnoho lidí drží tuto dietu a skládá si tedy jídelníček pouze z jedné potraviny. V jednodruhové dietě se často vyskytuje rýže nebo jablko. Tato dieta vám možná pomůže zhubnout nějaké to kilo, ale po nějakém čase se určitě objeví zdravotní problémy. Našemu tělu začne chybět pestrá a vyvážená strava a sním spojený přísun vitaminů a minerálů.

Lidé držící jednodruhovou dietu také často zapomínají na to, že je dobré dostávat do těla ve vyváženém množství bílkoviny, tuky a sacharidy. Pak se hubnutí stává nezdravou záležitostí a náš organismus může postihnout celá řada obtíží.

 

magazin.cz

 

Makrobiotická dieta

Makrobiotický jídelníček se skládá hlavně z obilnin, luštěnin, zeleniny a rybího masa. Co by v něm však nemělo být, to je káva, sladkosti, alkohol a příliš mnoho koření. Maso a vejce makrobiotická dieta povoluje, ale pouze v omezeném množství a často jsou doplněny zeleninou. Zásady makrobiotické stravy jsou ve většině případů stejné jako pravidla zdravého životního stylu. Ovšem u této diety se objevují i rizika.

Z dlouhodobého hlediska není makrobiotické dieta tou správnou volbou. Po čase začnou tělu chybět živočišné bílkoviny, vitamin B 12, vápník a železo. Makrobiotici také často dodávají tělu tekutiny pouze podle pocitu žízně, což podle odborníků není dobré.

 

Hladovka

Tato forma diety je snad tou nejhorší, kterou můžete zvolit. Hladovka je velkým rizikem pro organismus. Tělo nemá z čeho přijímat vitaminy a minerály. Při dalším zatížení může snadno dojít k oslabení imunity. Protože při hladovění velmi často dojde ke ztrátě vody v těle, dostaví se snížení krevního tlaku. Nezřídka se objeví nadměrné vypadávání vlasů, řídnutí kostí či vznik žlučníkových kamenů.

Během hladovění nedojde pouze ke ztrátě tuků, ale také výrazně ubývá svalové hmoty. Po ukončení hladovky se velmi často objeví jo-jo efekt, což je logické z důvodu poklesu bazálního metabolismu. A podle něho je určeno, kolik se v těle spálí energie v klidu, pouze za činnosti životně důležitých orgánů.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!