Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Bolí vás zuby?

Na čištění zubů pak nevidíme nic zvláštního. Správně si zuby však čistí jen málokdo.

Správné čištění zubů, to je docela věda. Zvládne to však každý, chce to jen cvik. Při čištění zubů je nutné použít tu správnou techniku a hlídat si optimální čas.

Pokud začínáte se správným čištěním, může se vám zdát zprvu složité. Klíčem k úspěchu je dobré držení kartáčku v ruce. Nejlepší je prý držet ho podobně jako propisku. Držení kartáčku v celé dlani způsobuje přílišné tlačení na dásně i zubní sklovinu, kterou si pak můžeme nevědomky poškodit.

Odborníci také doporučují dbát při čištění zubů na dodržování správného směru. Ideální je držet kartáček pod úhlem zhruba 45 stupňů. Právě tento sklon kartáčku nám umožní důkladně vyčistit i prostory těsně pod dásní. Pokud držíme kartáček pouze ve vodorovné poloze, vyčistíme jenom žvýkací plošku zubů, což nestačí.

 

magazin.cz

 

Správné je čistit každý zub zvlášť. Odborníci se shodují v tom, že každý zub bychom měli čistit pěti až deseti krouživými pohyby kartáčku. Mnoho z nás také dělá tu chybu, že čistí pouze jednu stranu zubu a na ostatní zapomíná. Kartáček by však měl přijít do styku se všemi dostupnými stranami zubu. K tomu nám dobře poslouží třeba mezizubní kartáček nebo nit.

Otázkou také je, jak dlouho bychom si měli zuby čistit. Dříve byl rozšířený názor ten, že péče o zuby by měla zabrat dvě minuty. Dnes zubní lékaři doporučují minimálně tříminutový interval čištění zubů. Nejideálnější by bylo, kdybychom si zuby čistili po každém jídle. To je však prakticky nemožné. Proto je však důležité věnovat péči o zuby alespoň tři minuty ráno a tři minuty večer. Ráno je vhodné čistit zuby po snídani, večer než jdeme spát.

Kartáček na zuby nám nevydrží věčně, a to bychom si měli uvědomit. Nejlépe každé dva, maximálně tři měsíce bychom si měli pořídit nový. Na to, že je potřeba mít nový kartáček, vás často upozorní roztřepené štětinky. Pokud bychom používali kartáček delší dobu než tři měsíce, riskovali bychom zdravotní problémy. Na kartáčku se totiž velmi snadno usadí bakterie, a pokud si pak zuby nečistíme zrovna tím správným způsobem, může se u nás objevit nepříjemný zánět dásní.

A proč je vlastně důležité čistit si správně zuby? Správné čistění zubů je v první řadě dobrou prevencí vzniku parodontózy. A právě parodontóza je jedním nejčastějších problémů, který řeší zubní lékaři svých pacientů. Toto onemocnění způsobují bakterie, které se vyskytují v našich ústech a začnou se usazovat na dásních a zubech.

 

magazin.cz

 

Z údajů Světové zdravotnické organizace je patrné, že chronický zánět dásní se vyskytuje u téměř devadesáti procent obyvatel východní a střední Evropy ve věku od třiceti do čtyřiceti let.

Parodontóza je zrádná v tom, že nemusí zasáhnout celou čelist, ale klidně jen několik málo zubů. Lidé si tak často ani nevšimnou nějakého problému. Toto onemocnění se projevuje krvácením z dásní, a to při jídle či během čištění zubů. Dále se objevuje zarudnutí a otok dásní. Pokud se parodontóza nezačne léčit, může přejít do pokročilejší fáze. Během ní se už objeví znatelné mezery mezi jednotlivými zuby, dochází k odhalování zubních krčků a zuby se začnou postupně uvolňovat z čelisti. Tomu všemu lze však předejít správným čištěním zubů.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1