Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Kuriózní lékařské postupy

Pokud nahlédneme hlouběji do minulosti, objevíme velmi kuriózní druhy léčby, kterými doktoři uzdravovali pacienty. Lidé tak užívali třeba radioaktivní vodu nebo kapky na kašel obsahující kokain.

Radioaktivní voda místo vitaminů

I v dnešní době se využívá radiace ve zdravotnictví, například při léčbě rakoviny. Dnes si však uvědomujeme i její zdravotní rizika, o kterých lidé v minulosti neměli ani ponětí. Tehdy bylo rádium běžně přidáváno do vody, a vytvořil se tak tzv. „pramen mládí“. Ovšem ve stejné době byl rozšířen také názor o tom, že kouření je zdravé.

A co měl vlastně být onen „pramen mládí“? Podle výrobců radioaktivních preparátů mělo jít o přípravek, který zajistí lepší život a dobrou kondici nebo třeba ovlivní potenci. Na trhu byla běžně k dostání třeba radioaktivní zubní pasta, voda nebo dokonce radioaktivní čípky.

 

magazin.cz

 

Pijavice odsávající škodliviny

Pijavice najdeme ve zdravotnictví i dnes. Ovšem v minulosti by vám lékař pijavice předepsal třeba i na bolest v krku. Ranhojiči v historii byli stoupenci teorie, že když pijavice odsají nemocnou krev, bude pacient v pořádku.

V moderní době se s pijavicemi zachází už poněkud rozumnějším způsobem. Třeba při některých druzích rekonstrukční chirurgie plní nezastupitelné místo, když zabraňují srážení krve. Sliny pijavic totiž obsahují látku zvanou hirudin, která má schopnost na sebe vázat protein trombin, a zabránit tak onomu srážení krve.

 

Pro jistotu pustit žilou

Svým pacientům pouštěli žilou již lékaři ve starověkém Řecku, Egyptě či Mezopotámii. Tehdy lidé věřili tomu, že pokud se žilou upustí krev, dojde k vyrovnání tělesného rozpoložení. A právě tato vyrovnanost byla hlavním faktorem ovlivňující zdraví člověka. S postupem času začali pouštět žilou lidem i ranhojiči v Evropě. Specialistům na tuto proceduru se tehdy říkalo holiči, baňkaři či podomní pouštěči žilou.

magazin.cz

 

Pouštění žilou mělo svá pravidla. Černá a hustá krev se měla nechat téct do té doby, než bude řidší a světlejší. Pak už lidská krev údajně neobsahovala škodlivé látky. Aby byli lidé zdraví, nechávali si pouštět žilou i preventivně. Obecně platilo pravidlo, že každý člověk by měl tuto proceduru podstoupit alespoň jednou za rok, aby nebyl nemocný.

 

 

Kokain jako lék

V minulém století obsahovala celá řada léčiv právě kokain. Pomocí kokainu se léčila bolest hlavy nebo mírnily deprese. Také do kapek proti kašli pro děti se přidával kokain, občas ho však nahradil heroin. Lidé si kokain oblíbili i proto, že se rázem všechny špatné pocity změnily v ty dobré.

S rozvojem vědy byl odhalen fakt, že lidé se po užívání kokainových přípravků sice cítí lépe, ale že při jejich dlouhodobém užívání převažují negativní účinky kokainu nad těmi pozitivními.

magazin.cz

 

Dřevěné protézy po vzoru pirátů

Z filmů a knih jistě každý zná piráta s dřevěnou nohou coby protézou. V době, kdy skuteční piráti brázdili moře, se končetiny skutečně nahrazovaly jen hrubě opracovaným kusem dřeva. V minulosti přicházeli muži o nohy takřka běžně, a tak bylo nejjednodušším řešením vyrobit nohu ze dřeva a připevnit ji na pahýl, aby mohl dotyčný nějakým způsobem chodit. V extrémních případech posloužila jako protéza třeba noha od stolu.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!