Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Jak si poradit s problémy v kuchyni?

Známe to asi všichni. Snažíme se uvařit něco výborného k jídlu, ale zrovna se nám nedaří. A většinou se to pak stane v tu nejméně vhodnou chvíli. To už se nejspíš stalo někdy každému.

Pokud znáte správné triky a tipy, vše se dá napravit. V tomto ohledu bychom se mohli hodně učit od našich babiček, které byly zkušené hospodyňky a uměly si poradit takřka s každou nehodou v kuchyni. Následující rady možná i zdokonalí vaše kulinářské umění.

Zákon schválnosti, kdo by ho neznal. Ten většinou způsobí, že se nám nedaří a vše se pokazí zrovna v té chvíli, kdy se snažíme o dobrý výsledek ze všech sil, protože nám na tom hodně záleží. V tom případě jistě oceníte následující rady, které vám pomohou napravit nehody v kuchyni. Většinou se jedná o tzv. babské rady. Vyzkoušejte je!

 

Co pomůže při vaření

Chcete upéct rychleji dobré a křupavé kuřátko? Stačí propíchnout stehna a prsa kovovými jehlicemi a dát péct do trouby. Křupavá kůrčička pak vznikne, když budete pečeni potírat směsí připravené z jedné sklenice černého piva, lžíce medu a pár kapek balzamikového octa.

magazin.cz

 

Už se vám někdy stalo, že bylo hovězí maso během vaření neustále tvrdé a neměklo? V tom případě zkušené hospodyňky radí přidat do vody lžíci vodky nebo rumu. Maso během chvíle změkne, ale nebude mít žádnou nežádoucí chuť či pach alkoholu, jak by se mohlo zdát. Dobré je také hovězí před samotným vařením naložit, pokud máte čas. Marinádu připravíte z octa, šťávy z citronu, jogurtu, česneku nebo ananasu. Všechny tyto suroviny totiž obsahují enzymy a kyseliny, díky kterým bude maso křehčí.

Občas se asi každému povede přesolit pokrm. Nezoufejte, všechno lze napravit! Pokud se jedná o vývar, stačí do něj přidat rozkvedlaný vaječný bílek, ten totiž sůl absorbuje. Do husté polévky či omáčky pak přidejte trochu mléka, smetany nebo syrovou bramboru. Tu můžete nahradit i pokrájeným jablkem, to si poradí i s přepepřeným jídlem. Sůl v pokrmu můžete neutralizovat i přidáním cukru.

magazin.cz

 

Smažené řízky budou křehké, když maso před přípravou naložíte do směsi připravené z jogurtu, solamylu, vajíčka a česneku. Lepší chuti pak docílíte, když do strouhanky přidáte strouhané oříšky nebo mandle. Pokud při smažení z masa strouhanka opadává, dejte při obalování k rozšlehanému vajíčku pár kapek oleje.

 

Co pomůže při pečení

Už se vám někdy dortový korpus při pečení uprostřed vyboulil? Tomu lze snadno předejít! Nevymazávejte a nevysypávejte moukou ve formě boky, ale jenom dno. Pomůže také nerezové brčko zapíchnuté ve středu korpusu. To odvede přebytečnou páru a těsto se nevyboulí.

Bábovka se přilepila k formě a nejde vyklopit? Co teď? Příště myslete na to, že máte formu vymazat tukem a poté dát na chvíli do ledničky. Pek ji teprve vysypte moukou a vše se povede.

 

magazin.cz

 

Chcete, aby bylo těsto na koláč nebo buchtu nadýchanější? Vmíchejte do něj lžíci horké vody. Při pečení pak neotevírejte troubu. Stejného efektu docílíte i tehdy, když místo jedné lžíce mouky přidáte lžíci solamylu.

Jak na výborné buchty a koláče? Spolehněte se na „tajné“ přísady! Do drobenky přidejte lžíci medu a bude hned křupavější. Kynuté těsto pak obohaťte jogurtem, lépe nakyne, a pro lepší barvu ho před pečením potřete medem. Do těsta na bábovku můžete zase přidat lžíci rumu.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!