Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Oko je okno do duše

Oči slouží nejen jako ukazatel citů a emocí, ale také našeho zdravotního stavu. Třeba taková světelná skvrna, vypadávající obočí, vypouklé oči nebo zdvojené vidění jsou často příznaky určitých chorob.

Světelná skvrna

Možná jste to už někdy zažili – zničehonic se vám před očima objeví světelná mihotavá skvrna a ta se postupně zvětšuje. Někdy to dojde tak daleko, že nevidíte celé předměty, zkrátka se zhorší vidění. Potom se ještě přidají bolesti hlavy, které neutlumí ani léky. Tyto příznaky ukazují na oftalmologickou či oční migrénu. Ta vzniká v důsledku zúžení cév v některých částech mozku, které způsobí změnu průtoku krve do zrakového centra.

Spouštěčů migrény je hned několik. Řadí se mezi ně třeba kofein, alkohol, čokoláda, menstruace či stres. Každému od tohoto problému pak pomůže něco jiného. Účinnou pomoc může představovat spánek nebo alespoň odpočinek. Jako prevence je vhodné cvičení, které přispívá k lepšímu držení těla, nebo změna jídelníčku a životního stylu. Oftalmologickou migrénu rozhodně nepodceňujte. Pokud na ni totiž trpíte často, jste ohroženi cévní mozkovou příhodou.

magazin.cz

 

Vypadávání obočí

Řídne vám obočí nad vnějším koutkem oka? Pokud to není důsledek kosmetického zásahu, může se jednat o příznak poruchy funkce štítné žlázy. Obočí se samozřejmě postupně vytrácí s přibývajícím věkem, ovšem pokud se k tomuto příznaku přidá ještě řídnutí vlasů a ochlupení, je velmi pravděpodobné, že máte problém se štítnou žlázou.

Ke snížení funkce štítné žlázy dochází nejčastěji u žen mezi dvacítkou a třicítkou. Pokud k tomu dojde, připojí se k výše zmíněným příznakům ještě únava, pocity zimomřivosti, zvýšená spavost, bolesti svalů, otok kolem očí nebo suchá kůže. Jestli se u vás tyto potíže objevily, na nic nečekejte a navštivte lékaře.

 

Žlutá znaménka na očních víčkách

Pokud se vám na očních víčkách objevila žlutá znaménka, měli byste se zamyslet nad stavem svého srdce a cév, popřípadě změnit jídelníček. Žluté skvrny jsou tzv. xantelazmata a vytváří je cholesterol. Představují tedy vysokou hladinu tuku v krvi. Z výzkumů pak vyšlo najevo, že lidé s xantelazmaty jsou o padesát procent více ohroženi infarktem. O čtyřicet procent je pak u nich vyšší riziko vzniku jiné srdeční choroby a o čtrnáct procent vyšší riziko úmrtí v důsledku kardiovaskulárních onemocnění.

 

Ječné zrno

Ječné zrno, malá, červená a zduřená bulka na očním víčku. Co to vlastně je? Zánět mazové žlázy jedné z řas. Ječné zrno často provází pocit pálení či řezání. Ženy jsou nespokojené, protože jim ubírá na kráse. Ovšem na druhou stranu by měly být rády, že je tato spíše estetická vada nijak neohrožuje na zdraví. Ve většině případů totiž po určité době ječné zrno praskne a zahojí se. Pokud tomuto procesu chcete trochu pomoci, přikládejte si na postiženou oblast teplé obklady. Jenom výjimečně ječné zrno nezmizí, a jedná se tak o vzácnou formu rakoviny.

magazin.cz

 

Vypouklé oči

Také vypouklé oči mohou značit zdravotní problém. Vykulené oči s jasně viditelným bělmem mezi horním očním víčkem a horním okrajem zorničky upozorňují na zvýšenou činnost štítné žlázy. Pak se k vypouklým očím přidá i méně časté mrkání.

Zvýšená funkce štítné žlázy se dále projevuje podrážděností, nervozitou, zrychleným tepem. Pocitem vyčerpání, náhlým snížením hmotnosti nebo třesem rukou. S takovými příznaky zajděte raději k lékaři.

 

Zdvojené vidění

Objevilo se u vás zničehonic zdvojené vidění? Nebo vidíte mlhavě a zrak se pomalu ztrácí? V tom případě zavolejte rychlou lékařskou pomoc nebo utíkejte na pohotovost. Dost pravděpodobně se jedná o příznaky cévní mozkové příhody. Pak se objeví ještě poruchy chůze a řeči, těžko udržíte rovnováhu a koordinaci, typická je velmi silná bolest hlavy. Poruchy vidění jsou podle výsledků lékařských studií třetím nejčastějším příznakem mrtvice, zdvojené vidění pak čtvrtým. Nic tedy nepodceňujte.

magazin.cz

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!