Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Kuriózní oslavy Velikonoc ve světě

Velikonoce jsou za dveřmi. Podívejte se, jak je slaví s naprosto jinými tradicemi ve světě.

U nás v České republice většinou slavíme Velikonoce tak, že zdobíme kraslice, pleteme pomlázky, pečeme beránka a chlapci a muži chodí na koledu. Takovéto tradice jsou však v porovnání s těmi jinými velikonočními zvyky v zahraničí tak trochu nudné. Schválně to porovnejte sami. Třeba na Filipínách si křesťané věrně připomínají poslední chvíle Kristova života, v Norsku se baví sledováním detektivek, řecké Velikonoce charakterizují hry a zábava a v Anglii byste s pomlázkou byli označeni za krutého člověka.

 

Řecko

S čím si Řekové o Velikonocích nejvíce pohrají, to jsou vejce. Zvláštní hrou je zde kutálení vajec. Cílem je, aby se vejce dokutálelo co nejdál, nebo ukořistit co největší počet vajec svých protihráčů. Některé řecké rodiny zase na Velikonoce pořádají vajíčkové bitvy. V nich musí závodníci zničit vejce svých soupeřů. Nedílnou součástí velikonočních svátků je tradiční polévka majiritsa, která se připravuje z jehněčích vnitřností.

magazin.cz

 

Filipíny

Na Filipínách si křesťané připomínají poslední hodiny života Ježíše Krista. A to věrohodně. Na Velký pátek se nechávají ukřižovat, aby na vlastní kůži zažili utrpení jako Kristus. Aby z toho něco měli i přihlížející, má každý jedinec na obličeji připevněný mikrofon a všichni tak slyší jejich naříkání. Křesťané v tradičním velikonočním průvodu se bičují řemeny a napodobují poslední Kristovu cestu. Tím vším se snaží o to, aby jim byly odpuštěny hříchy.

magazin.cz

 

Anglie

Velikonoční svátky v Anglii začíná v Masopustní úterý. Tomuto dnu se zde spíše říká Palačinkový den. Tento název je pro daný den velmi výstižný. Angličané prakticky vůbec nezdobí a nemalují kraslice. Místo nich zde mají vajíčka z čokolády, které v domě a na zahradě ukrývá velikonoční zajíček. Podobný zvyk bychom našli třeba také v Německu nebo Spojených státech amerických. Anglické děti si ve škole vyrábí a nosí velikonoční klobouky. Pomlázky byste zde hledali marně, tento způsob slavení Velikonoc považují Angličané za násilný. Tradičním anglickým velikonočním pokrmem je pečené jehněčí podávané s brambory a jarní zeleninou.

magazin.cz

 

Norsko

V České republice jsou vánoční svátky spojené s pohádkami. A podobně tomu je v Norsku na Velikonoce, jenom místo pohádek v televizi vysílají jednu detektivku za druhou. Jedná se zkrátka o jakousi místní velikonoční tradici. Detektivní příběhy jsou v Norsku s Velikonocemi úzce spjaty, a to nejen ve filmovém zpracování. Kriminálních zápletek jsou v této době plné noviny i internetové servery. Samotní čtenáři pak řeší, jak mohou dopadnout. Na Velikonoce v Norsku vždy televizi vysílá příběhy Hercula Poirota od slavné Agathy Christie.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1