Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Co (ne)víte o mobilech

Dnes bez mobilního telefonu takřka ani nevyjdeme z domu. Zkrátka se bez tohoto vynálezu neobejdeme.

Přestože mobil nosíte neustále u sebe a denně ho používáte, určitě vás některé informace týkající se tohoto předmětu překvapí. Víte například, kdy byl tento technický pomocník poprvé vyroben? Nebo kolik kusů bylo nejvíce prodáno za den? Přečtěte si zajímavé informace o mobilním telefonu. Dozvíte se něco nového a možná se i trochu pobavíte.

Váš mobilní telefon je výkonnější než počítače, které používala posádka Apolla 11 během přistání na Měsíci.

Vůbec první mobilní telefon byl ve Spojených státech amerických uveden na trh roku 1983. Tehdy za něj zákazník musel zaplatit v přepočtu neuvěřitelných 102 800 korun. A to se jednalo o obyčejný mobil, který nebyl vyroben ze zlata ani posázen drahými kameny.

Apple prodal v roce 2012 rekordní počet iPhonů. Za jediný den si tento výrobek odnášelo domů 340 000 lidí. Tato značka má svou oblibu mezi zákazníky dodnes. Lidé klidně čekají i několik dní před obchodem, aby si mohli koupit první kusy nových výrobků. Nutno dodat, že ty často bývají prodávány se slevou.

magazin.cz

 

Mobilní telefon je jednou z nejšpinavějších věcí, kterou denně nosíte při sobě. Při laboratorních zkoumáních bylo na jednom předmětu nalezeno větší množství bakterií, než se nachází na záchodové míse, a to 18krát. Není se vlastně ani čemu divit, když se zamyslíme nad tím, kolikrát za den nám mobilní telefon projde rukama, kam všude ho pokládáme, nebo že na něj třeba i kýchneme. A navíc telefon žádným způsobem nečistíme…

V Japonsku má 90 procent populace voděodolný mobilní telefon. Proč? Prostě si ho berou všude, i do vany či do sprchy.

Občas není na škodu mobilní telefon odložit a nevěnovat mu pozornost. Odborníci totiž přišli na to, že mobil vyzařuje záření, které může způsobovat bolesti hlavy a nespavost. Rozhodně tedy není vhodné, abyste třeba měli mobilní telefon každou noc připojený na nabíječce hned u postele. A ruku na srdce, kolik z vás se ve výše zmíněném popisu našlo?

magazin.cz

 

Otcem prvního obilního telefonu je muž jménem Martin Cooper. Tento přístroj vyrobil údajně roku 1973.

Apple má mnohem vyšší tržby za své iPhony, než prý má Microsoft za všechny své produkty.

Na mobilním telefonu si můžete poměrně snadno vytvořit závislost. Existuje dokonce specifický druh strachu nazvaného nomofobie, který se projevuje obavami, mnohdy až panickými, že například ztratíte signál.

Také jste někdy měli Nokii 1100? Tohoto typu se celkem prodalo téměř 300 milionů kusů! Jedná se dokonce o nejprodávanější elektronický přístroj na celém světě. Dodnes se o této Nokii hovoří jako o nesmrtelném pomocníkovi.

Možná i váš mobil už někdy skončil v toaletní míse. Kolik mobilních telefonů asi potkal stejný osud? Ve Velké Británii to spočítali! Za rok pak podle jejich údajů skončí v toaletní míse zhruba 100 000 mobilů. Určitě tedy nejste jediní, komu se to stalo.

magazin.cz

 

Většinu, až 90 procent, SMS zpráv, které nám někdo pošle, si přečteme do tří minut od jejich doručení.

Následující fakt vás překvapí a dost možná i šokuje. Na celém světě vlastní více populace mobilní telefon než funkční toaletu.

Výroba mobilních telefonů představuje nejrychleji se rozvíjející průmysl na světě.

Každý z nás kontroluje svůj mobil v průměru 110krát za jediný den. Nutno dodat, že většinou to děláme zbytečně, aniž by nám někdo psal či volal. Zkrátka jen tak ze zvyku.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!