Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Sklenka něčeho ostřejšího

Občas to s alkoholem i přeženeme. Zkrátka každý s ním má nějakou tu zkušenost. Přesto vás může překvapit.

Sloučeniny známé pod označením alkoholy jsou vlastně jedovaté látky. Proto mohou člověka klidně zabít. Ať už pomalu, nebo rychle. To už bude záležet čistě na vás…

Ethanol, jak známo, také patří k výše zmíněným sloučeninám. A právě tuto látku znali již naši pravěcí předci. Alespoň to tvrdí archeolog Patrick McGovern na základě svých výzkumů. Podle jeho slov konzumovali lidé nápoje s obsahem ethanolu už před více než 100 tisíci lety.

Konzumaci alkoholu máme podle některých názorů prostě v genech. Naši dávní předci, primáti, totiž uměli najít to nejvyzrálejší ovoce plné energie. No a my jsme to po nich svým způsobem zdědili. Jen už nehledáme ovoce, ale třeba lahev s vodkou.

magazin.cz

 

Víte vůbec, co je to fermentace? Jedná se o proces, během něhož kvasinkami produkované enzymy mění na ethanol molekuly cukru.

Oxid uhličitý obsažený v šumivých vínech může vytvářet tlak vyšší než 620 tisíc pascalů. A to je zhruba třikrát vyšší hodnota, než které dosahuje tlak v pneumatikách automobilu. Není tedy divu, že zátka vystřelená z lahve šampaňského může při otevírání zranit. Lékaři v této souvislosti zaznamenaly případy oddělené oční sítnice, dvojité vidění a v extrémním případě i slepotu.

Japonští lékaři přišli na to, že pokud se u člověka v těle přemnoží kvasinky typu candida, začnou produkovat značné množství alkoholu, A to až tolik, že člověk může zažívat stavy podobné opilosti.

Ethanol je ve své podstatě jednoduchou molekulou. Skládá se ze dvou atomů uhlíku, šesti atomů vodíku a kyslíku. Díky tomuto složení pak při konzumaci alkoholického nápoje míří rovnou po cestě trávicí soustavou do krevního oběhu. No a dobře víte, co poté následuje…

magazin.cz

 

Představte si, že spolu popíjí štíhlý, ale svalnatý člověk a osoba, která je trochu při těle. Kdo si myslíte, že bude méně ovlivněn alkoholem? Druhá možnost je správná, tedy člověk s vyšší hmotností bez svalové hmoty. Jak je to možné? Svalová tkáň obsahuje velké množství vody, a tak je schopna dobře absorbovat alkohol. A ten potom neovlivní tolik činnost mozku.

Opilost vzniká v důsledku oslabení neuronů v mozku. Odborníci z Austrálie ale také dokázali, že tento stav způsobuje i působení ethanolu na imunitní systém mozku. Vědci tak mohou do budoucna přemýšlet o nových způsobech léčby alkoholismu.

V roce 1895 si těhotné ženy ve velkém kupovaly nápoj připravený speciálně pro ně. Alespoň to tvrdil jistý Anheuser-Busch, který ho uvedl na trh. A o co se jednalo? O pivo s obsahem alkoholu 1,9 procenta! Podle jeho tvůrce měl tento nápoj představovat pro těhotné ženy lék.

magazin.cz

 

Přesvědčeni o léčebných účincích alkoholu byli také až do roku 1916 obyvatelé Spojených států amerických. Do té doby byly totiž na seznamu vědecky schválených léčiv vedeny také whisky a brandy.

Nezkonzumované víno ve Švédsku dokáží dobře využít. Místní lidé ho destilují, získají z něho ethanol a ten pak smíchají s benzínem. Tuto směs následně prodají čerpacím stanicím.

Ve vesmíru vznikají mlhoviny, to možná víte. Ale tušily jste, že jejich součástí může být právě také alkohol? Pokud se totiž spojí vhodným způsobem přítomné atomy vodíku, uhlíku a kyslíku, vzniká alkohol.

Astronomové také přišli na to, že se velké množství ethanolu vyskytuje v mezihvězdném oblaku označeném jako G34.3.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!