Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Strašák akné: Proč nás trápí i v dospělosti?

Akné, to je strašák mnoha teenagerů. Ovšem také dospělým se tento problém s pletí nevyhýbá. Proč někoho trápí akné i v dospělosti?

Podle dermatologů se akné v dospělosti vyskytuje u lidí nejčastěji z důvodu nerovnováhy mužských a ženských hormonů. Pokud v těle mají převahu ty mužské zvané androgeny, vzniká problém s pletí, který zná většina dospívajících. Ovšem toto není jediná příčina toho, že nás trápí v dospělosti akné. Příčin je celá řada:

 

• Jak již bylo zmíněno, nejčastěji má akné na svědomí nerovnováha hormonů v těle. Také další hormonální poruchy způsobují kožní problémy. U žen se pak může objevit akné v závislosti na menstruačním cyklu, konkrétně má tento problém na svědomí kolísání hladiny hormonů v těle. Některé ženy zaznamenají v době menstruace jednorázové projevy akné, které naštěstí brzy zmizí.

• Akné se často objevuje jako důsledek užívání některých léků. Akné mají na svědomí zejména androgeny, kortikosteroidy, anabolika, některé druhy hormonální antikoncepce (zvláště ty starší), antiepileptika či cyklosporiny.

• Nesmíme zapomínat ani na významný faktor, kterým je dědičnost. Stejně jako můžete od svých rodičů získat do genetické výbavy sklon k některým onemocněním, tak tomu je i v případě problematické pleti a akné.

• Pokud používáte nevhodnou kosmetiku, zaděláváte si tak na akné. Mezi kosmetické produkty způsobující akné patří například vazelínové krémy nebo některé opalovací krémy, které dělají na pleti neplechu spolu s vysokými teplotami a opalováním.

magazin.cz

 

• Ruku v ruce s nevhodnou kosmetikou jde špatná péče o pokožku. Nikdy tedy akné nemačkejte a na citlivá a podrážděná místa zbytečně nesahejte. Také není dobré pokožku vysušovat přípravky s obsahem alkoholu.

• Pleti škodí také některé chemické látky, které rovněž mohou stát za vznikem akné. Mezi tyto látky patří např. minerální oleje, dehty nebo chlor.

• Na stavu pokožky se negativně projeví dlouhodobé působení stresu. Možná jste si už někdy všimli toho, že vaše pokožka vypadá mnohem hůř v době, když jste ve stresu a pod tlakem.

• Se stavem pokožky a výskytem akné souvisí i složení našeho jídelníčku a životospráva celkově. Obecně pokožku poškozuje a akné způsobuje tučné jídlo, cigarety a alkohol.

 

Nyní trochu čísel ze statistik. Akné trápí v nejrůznějších podobách až 90 procent dospívajících. Zhruba 15 procent teenagerů pak trpí na vážnější zánětlivé projevy. Akné většinou pomalu mizí ve věku 20 až 25 let. Ovšem přibližně 5 procent populace se akné nezbaví ani v dospělosti. V tomto případě pak dermatologický problém mizí až kolem 40 až 45 let věku. Co se týče žen, asi 70 procent z nich zaznamená projevy akné v době menstruace.

magazin.cz

 

Akné je kožní onemocnění, které je třeba řešit, zvláště v případě, že přetrvává do dospělosti. Pokud jste už vyzkoušeli nejrůznější kosmetické přípravky, očistné masky i rady laiků, je na řadě pomoc odborníka. Dermatolog zhodnotí stav vaší pokožky, najde příčiny vzniku akné a také možnost léčby. Terapie však vyžadují dostatek času a také trpělivosti.

Na akné také můžeme nahlížet z pohledu celostní medicíny. Podle ní se problematická pleť objevuje u lidí, kteří touží tzv. prolomit ledy a odstranit ve svém životě nějaké hranice. Akné údajně odráží potíže se sebepřijetím po stránce fyzické i psychické. Člověk se v tomto případě tak trochu štítí sám sebe. V období dospívání akné souvisí s nově objevenou sexualitou.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!