Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Jak se zbavit kašle: Spolehněte se na přírodu

Spolu s pochmurným podzimním počasím přichází doba nachlazení a chřipek. Nejčastější je pak asi onemocnění dýchacích cest.

Kašel nás dokáže nepěkně potrápit klidně i po dlouhou dobu a někdy není zrovna jednoduché se ho zbavit. V tom nám však mohou pomoci některé tzv. babské rady, které jsou založeny na přírodních produktech. Zkuste se tedy zbavit kašle přírodní cestou.

Sirup z medu

Lidová medicína používá již tradičně med k léčbě kašle. Med dále pomáhá při bolestech v krku a nachlazení. Dnes ho při těchto potížích lidem doporučují i odborníci. Na kašel zaručeně zabírá medový sirup. Ten připravíte z několika lžic medu, citronové šťávy a případně trocha kokosového oleje. Pomáhá však také třeba čaj či jiný teplý nápoj oslazený právě medem. Med však není vhodnou medicínou pro všechny. Existuje totiž i riziko alergické reakce.

magazin.cz

Tymiánový čaj

Tymián je známý pro své antibakteriální účinky. Dále tlumí kašel a usnadňuje vykašlávání. Třeba v Německu tymián oficiálně uznali za lék na kašel, na onemocnění horních cest dýchacích, bronchitidu nebo dávivý kašel.

Sami si můžete doma snadno připravit tymiánový čaj tak, jak ho dělaly naše babičky. Do jednoho šálku dejte asi dvě čajové lžičky usušených tymiánových listů a zalejte je vroucí vodou. Po deseti minutách přeceďte a popíjejte ještě teplé. Do čaje můžete přidat med nebo citronovou šťávu, zvýší se tak jeho léčivé účinky.

Horká pára

Jednoduchý, ale účinný způsob, jak se zbavit kašle. Stačí se jenom zavřít v koupelně a dát si horkou sprchu. Tak se vytvoří prostředí podobné parní lázni. Dále můžete páru třeba inhalovat. Horká pára má tu skvělou vlastnost, že uvolňuje dýchací cesty a dutiny. Ovšem není vhodná pro astmatiky, těm spíše naopak škodí.

magazin.cz

Zvýšený příjem tekutin

Pokud máte kašel, jste nachlazení nebo vás skolila chřipka, důsledně dodržujte pitný režim. Tekutiny totiž uvolňují hlen v dýchacích cestách, napomáhají jeho vykašlávání a tlumí kašel. Vhodné je pít jak čistou vodu, tak bylinné či ovocné čaje. Pitný režim dále doplňte konzumací ovoce a zeleniny, kterými zároveň tělu dodáte dávku vitaminů.

Zázvor

Zázvor je rovněž tradiční součástí lidového léčitelství. Zázvorový kořen je spolehlivým přírodním prostředkem, který se používá při léčbě kašle, chřipky a nachlazení. Působí na náš organismus antibakteriálně a antivirově.

Na kašel vám pomůže třeba silný zázvorový čaj. Jeho příprava je snadná – stačí kořen nastrouhat a zalít vroucí vodou. Čaj můžete dochutit medem či citronem. V zimě vás navíc zázvor zahřeje a vaše tělo prokrví.

magazin.cz

Jitrocelový sirup

Dýchací potíže spojené s nachlazením či s infekcemi dýchacích cest pomáhá odstranit také jitrocelový sirup. Ten dokáže zahojit podrážděnou sliznici v horních cestách dýchacích, uklidňuje a usnadňuje vykašlávání. Díky jitrocelovému sirupu se vám také bude lépe dýchat.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!